Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Tofu przepis,

Tofu – przepis

Informacje o poradzie

SylwiaSylwia

autor porady:
Sylwia Załuńska

spec. działu: Siłownia i Trening, Kulinaria

dodano: 2011-03-22 11:26:44

wyświetleń: 3881

Słowa kluczowe

zobacz również

Domowe tofu ma konsystencje twarogu z mleka. Jest bardzo dobre. Kiedy nauczymy się już je robić, warto poeksperymentować z różnymi smakami i składnikami.

 

Aby zrobić domowe tofu przygotuj:

 

Będzie potrzebne:

opakowanie ziaren soi
5,5 litra wody
3 łyżeczki soli morskiej
sok z 2 cytryn

Soję mocz w wodzie całą noc, następnego dnia odcedź ją i zmiksuj z 4 litrami wody, odcedź przez gazę. Otrzymaną serwatkę z soi pozostaw. Odcedzoną masę ponownie zmiksuj z 1,5 litrami wody, następnie odcedź, otrzymaną serwatkę dodaj do poprzedniej i gotuj około 5 minut. Naczynie zdejmij z ognia dodaj sok z cytryn i sól. Mieszaj całość powoli do momentu, aż ser zetnie się, naczynie odstaw na około 30 minut i odcedź przez gazę.

Pozostaw masę w gazie do 6 godzin aby cała woda wyciekła. Po upływie wyznaczonego czasu wrzuć otrzymane tofu w gazie do miski z zimną wodą, następnie zdejmij gazę.

Masę z której wyciekła serwatka jest zdrowym i smacznym produktem do robienia kotletów czy pasztetu bogatym w białko.


Łosoś w miodowo-sezamowej marynacie – przepis
Duszony fenkuł – przepis
Sałatka z kurczaka z owocami – przepisy
Kwiaty cukinii w tempurze – przepis
Łosoś z salsą kukurydziano-pomidorową – przepis
Sałatka z tortellini – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.