Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Stek z mięsa mielonego przepis,

Stek z mięsa mielonego – przepis

Informacje o poradzie

Steki co prawda kojarzą się raczej z podsmażonym lub grillowanym płatem mięsa wołowego lub wieprzowego, jednak coraz częściej słyszy się o stekach z mielonego mięsa, bardzo podobnych do naszych, polskich, tradycyjnych kotletów mielonych.

Jeśli rozejrzeć się po świecie, okaże się, że mielone mięso i przygotowywane z nich kotlety bądź steki nie są jedynie polska specjalnością i występują w różnych krajach wszystkich kontynentów.
Jednym z takich przykładów są steki z mięsa mielonego, czyli steki arabskie, do których przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 kg wołowiny lub baraniny (lub ½ kg wołowiny i ½ kg baraniny)
2 cebule
1-2 jajka
sól, pieprz
olej
½ łyżeczka mielonego kminku lub mielonej kolendry

Mięso zmielić dwu-, a nawet trzykrotnie. Dodać cebule starte na tarce na najmniejszych dziurkach, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i kminkiem lub kolendrą. Wszystko dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformować małe kiełbaski i umocować wokół metalowych rożenek posmarowanych olejem. Rozpalić grill. Opiekać mięso z obu stron blisko żarzących się węgielków lub smażyć steki na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać na talerzu przybranym liśćmi zielonej sałaty, posypać posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną cebulą.

Mielone steki po arabsku można doprawić różnymi pojedynczymi przyprawami lub ich mieszanką, w której skład może wchodzić:

Będzie potrzebne:
½ łyżeczki majeranku lub tymianku,
¼ łyżeczki mielonego kminku,
¼ łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta cynamonu,
mielonychgoździków,
gałki muszkatołowej,
czerwonej papryki chilli


Jeśli jednak nie odpowiada nam egzotyczny smak steków, warto skupić się na przyrządzeniu najzwyklejszych, ale bardzo smacznych kotletów mielonych:

Będzie potrzebne:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
0,5 kg mięsa mielonego cielęcego
2 jajka
1 czerstwa bułka
1 cebula
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia

Wszystkie rodzaje mięsa umieścić w misce, wbić jajka, dodać cebulę startą na tarce z małymi otworami zamoczoną i nie bardzo wyciśniętą bułkę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z masy formować kotlety, lekko spłaszczyć (można obtoczyć w bułce tartej) i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu kilkakrotnie z obu stron, aż mięso będzie usmażone.

przepis na stek Fot. Agnieszka Pietnoczka


Pan pizza – przepis
Gotowanie ziemniaków – zasady
Leczo bez mięsa – przepis
Sos tatarski – przepis
Strogonow – przepis
Ryba po japońsku – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.