Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pasztet z sarny przepis ,

Pasztet z sarny – przepis

Informacje o poradzie

Sarnina jest mięsem, wymagającym odpowiedniego doprawienia za pomocą warzyw, ziaren jałowca, czarnego pieprzu, ziela angielskiego i nawet alkoholu w postaci czerwonego wina lub koniaku. Jej smak trzeba lubić i jeśli chce się samemu je przyrządzić, lepiej najpierw popytać się o to się fachowców, aby nie zrazić do niej swoich gości czy członków rodziny.

Do przygotowania pasztetu z sarny będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 kg sarniej łopatki
25 dag tłustej wieprzowiny
25 dag wątróbki wieprzowej lub sarniej
10 dag słoniny
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1-2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 czerstwa bułka
3-4 jajka
1 cebula
2 łyżki oleju lub smalcu
1/3 szklanki czerwonego wina
10 dag wędzonego boczku
3 szklanki bulionu
sól

Sarninę, wieprzowinę i słoninę pokroić w kostkę, chwilkę przesmażyć w garnku, dołożyć pokrojoną w plastry 1 cebulę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Podlać bulionem, włożyć marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąc je z wywaru, odstawić, ostudzić. Odlać pół szklanki wywaru i namoczyć w niej bułkę. Olej bądź smalec rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę. Wyjąć miękką wątróbkę do ostygnięcia. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zaczyna brązowieć, zalać winem, odparować alkohol cały czas mieszając, zdjąć z gazu, dołożyć do wątróbki.

Mięso, wątrobę z cebulką i odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę trzy razy, dodać sól, pieprz, jajka i starannie utrzeć na pulchną masę. Foremki do pasztetu (mogą być tzw. keksówki do ciasta) wyłożyć plastrami wędzonego boczku, następnie wypełnić je masą mięsną, przykryć wierzch folia aluminiową i piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Podawać na zimno z zimnymi sosami.

pasztet z sarny sposoby przyrządzaniaphotoxpress.com


Cannelloni ze szpinakiem – przepis
Pasztet z pieczarek i jajek – przepis
Carpaccio z cukinii – przepis
Zapiekanka ziemniaczana z serem – przepisy
Pierogi ze szpinakiem – przepis
Chleb fitness – przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.