Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pasztet z dzika przepis ,

Pasztet z dzika – przepis

Informacje o poradzie

Jednym z najbardziej cenionych mięs w czasach staropolskich była dziczyzna. Ceniona przez królów, magnaterię i szlachtę, znalazła miejsce na stole podczas każdej niemal ważnej uroczystości.

Jak pisze Jędrzej Kitowicz swojej w nieocenionej książce o obyczajach za panowania Augusta III:

„Toż zwierzyna: zające, sarny, jelenie, daniele, dziki, przepiórki, kuropatwy, kaczki dzikie, ciećwierze, ptaszki drobne, pasztety, pardwy na Rusi; z tymi mięsiwami łączyli warzywa ogrodowe, jako to: marchew, pasternak, rzepę, buraki i kapustę słodką. Takowe potrawy dawano na pierwsze danie i było to wszystko gotowane i przysmażane; gdy zaś takie było, zwab się po francusku: rugu, frykasse. Na drugie danie stawiano na stół takież mięsiwa i ptastwo pieczone, na sucho całkowicie albo też jakim sosem podlane.”

Mięso z dzika, jak każde mięso z leśnego zwierzęcia, jest niskokaloryczne, wysokobiałkowe i niskotłuszczowe, co sprawia, że staje się pożywniejsze od mięsa z hodowlanych zwierząt. Do polecanych potraw z dzika należą pieczenie, zapiekane polędwiczki w sosie pieprzowym lub śmietanowym, rolada, potrawka i pasztet.

Do przygotowania pasztetu z dzika będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

50 dag mięsa z dzika
20 dag surowego boczku
10 dag słoniny
10 dag smalcu
2 cebule
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
1 czerstwa bułka
30 dag wędzonego boczku

Mięso z dzika, surowy boczek i słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, jak się zeszkli dorzucić ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i łyżkę majeranku. Dusić wszystko do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, zdjąć z ognia i wystudzić.

Bułkę namoczyć, odcisnąć, zmielić wraz z mięsem przez maszynkę dwa razy. Masę przyprawić solą i czarnym zmielonym pieprzem. Foremki do pasztetu (mogą być tzw. keksówki) wyłożyć plastrami wędzonego boczku i napełnić mięsną masą. Piec 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Do takiego pasztetu można wcisnąć przed upieczeniem ok. 10 dag suszonych moreli i śliwek.

dziczyzna pasztet łatwy przepisphotoxpress.com


Racuchy drożdzowe – przepis
Pomidory faszerowane – przepis
Makaron z serem – przepisy
Kotlety z kalafiora – przepis
Karczek pieczony – przepis
Domowe chipsy – przepis
1
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.