Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Marynata do pieczeni przepisy,

Marynata do pieczeni – przepisy

Marynaty do pieczeni przygotowuje się po to, by nadać mięsu określony aromat, kruchość i trwałość. Skład zaprawy, marynaty bądź bejcy zależy od rodzaju mięsa oraz oczekiwanego efektu smakowego.

Do przygotowania marynaty do mięsa drobiowego (ok. 2 kg) przeznaczonego do smażenia lub grillowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

80 ml oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki chilli
1 łyżka otartego majeranku
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren gorczycy
kilka goździków
pół łyżeczki mielonego kminku
sól

W misce umieścić olej, zmiażdżony czosnek, paprykę słodka i ostrą, majeranek, kolendrę, kminek i imbir. W moździerzu lub wysokim naczyniu rozkruszyć: pieprz, ziele angielskie, gorczycę i goździki. Dodać do reszty składników, dobrze wszystko ze sobą wymieszać. Można dolać z łyżeczkę octu winnego bądź balsamicznego. Do marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej kila godzin w chłodne miejsce.

Świetną i prostą zaprawą do drobiowych szaszłyków jest następująca marynata, do której będzie potrzebne:

200 ml oleju
200 ml sosu sojowego
sok z 1 cytryny


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, włożyć mięso oraz warzywa przeznaczone do szaszłyków i marynować je co najmniej 2 godziny. 

Marynatę do mięsa wołowego charakteryzuje udział w niej czerwonego wina, korzennych przypraw i odpowiednich warzyw. Do jej wykonania na 1-2 kg mięsa będzie potrzebne:

1 duża marchewka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 por
2 ząbki czosnku
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 listek laurowy
1 gałązka selera lub kilka listków lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka tymianku lub rozmarynu
1,5 l czerwonego wina
2 łyżki oleju

Marchew, cebulę, por i seler naciowy pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużej misce. Połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dodać mięso i odstawić je na całą noc do lodówki.  Następnie - po wyjęciu mięsa, marynatę zagotowuje się, przecedza się przez sito i używa do podprawiania mięsa w trakcie jego dalszego przyrządzania: smażenia u duszenia. 


Śliwki w occie – przepisy
Amarantus – przepis
Łosoś w miodowo-sezamowej marynacie – przepis
Kulebiak – przepis
Naleśniki z jabłkami – przepisy
Kurczak w sosie śmietanowym – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.