Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Lane kluski przepis,

Lane kluski – przepis

Lane kluski i ich inna odmiana zwana kluskami kładzionymi mogą z powodzeniem zastąpić makaron w takich zupach jak mleczna, pomidorowa, jarzynowa, grzybowa czy rosół. Są szybsze i mniej skomplikowane do przygotowania i nie wymagają jakichkolwiek umiejętności.

Do wykonania lanych klusek na 2-3 talerze zupy potrzeba:

Będzie potrzebne:

1 jajko,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka wody,
szczypta soli.

Uwaga:

W starszych książkach kucharskich pojawiają się przepisy, w których do ciasta na kluseczki francuskie zamiast mąki dodaje się kaszę mannę.

Jajko wbić do małego garnka, dodać mąkę, sól, wodę i wszystko zmiksować. Wstawić wodę w osobnym garnku, lekko ją posolić. Kiedy woda się zagotuje, wlewać partiami ciasto, cały czas mieszając powstałe już kluseczki. Zagotować, odcedzić, podawać z mlekiem, rosołem, pomidorową lub jarzynową zupą.

Jakość lanych klusek zależy od kilku czynników:
1. Aby kluseczki się udały, należy po zagotowaniu wyjąć je z gorącej wody, gdyż zbyt długi czas pozostawania ich we wrzątku może spowodować rozgotowanie klusek. Są także zwolennicy gotowania ich od razu w mleku czy zupie. O ile jednak mleko, w którym są przyrządzone kluseczki, nabiera dodatkowego smaku, o tyle rosół może stracić swoją klarowność, gdyż mąka znajdująca się w cieście powoduje mętnienie wywaru.
2. Aby wyszły kluski w kształcie pasków, trzeba lać ciasto małym strumieniem, zataczając garnkiem z ciastem koło nad gotującą się wodą.
3. Aby kluski miały kształt kulek, wystarczy dodać do masy troszkę więcej mąki i łyżką oddzielać małe porcje w czasie lania ciasta do gotującej się wody.

Do grupy klusek rozrabianych w naczyniu należą także kluski półfrancuskie (z dodatkiem proszku do pieczenia) i francuskie. Ich specyfika polega na włączeniu do składników masła. Najpierw uciera się w misce masło, do niego dodaje jajka, mąkę, sól i tyle wody, by powstała dosyć gęsta masa. W przypadku kluseczek francuskich dodajemy osobno żółtka i ubitą pianę z białek. Po dokładnym wyrobieniu ciasta nabiera się go zagrzaną w gorącej wodzie łyżką i kształtując kluskę o brzeg miski, wrzuca do wody. Nie należy umieszczać w garnku z gotującą się wodą zbyt dużej ilości klusek, gdyż powiększają swoją objętość. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjąć łyżką cedzakową i od razu podawać. Można skropić je masłem.


Körözött – przepis
Klops pieczony – przepis
Chleb wieloziarnisty – przepis
Sos myśliwski – przepis
Sos musztardowy – przepis
Grissini – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.