Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kurczak w sosie śmietanowym przepis,

Kurczak w sosie śmietanowym – przepis

Informacje o poradzie

Kurczak to mięso, które stało się najbardziej popularnym i najczęściej podawanym daniem na polskich stołach. Wynika to zapewne nie tylko z faktu, że jest bardzo smaczne, ale również stosunkowo tanie w porównaniu do innych mięs. Łatwo i szybko można je przyrządzić. Poniżej prezentujemy dwa najciekawsze przepisy na kurczaka w sosie śmietanowym.

Do przygotowania pierwszego kurczaka w śmietanie przygotuj:

Będzie potrzebne:

1 cały, niezbyt duży kurczak,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
kubek kwaśnej śmietany,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
olej oraz sól i pieprz do smaku.

W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. W tym celu kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, dzielimy na porcje, a następnie osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Kurczak, aby był aromatyczny, powinien co najmniej dzień przed przyrządzeniem poleżeć w specjalnej marynacie. Do jej przygotowania należy włożyć do głębokiej miski połowę podanej w przepisie drobno posiekanej cebulki i czosnku. Warzywa zalać olejem, dodać 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie zalać całość śmietaną i wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy porcje kurczaka i wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszając i przewracając pozostawiamy w niej mięso przez co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie kurczaka należy wyjąć z marynaty, zebrać z niego kawałki cebulki i czosnku, aby nie spaliły się w piekarniku, mięso włożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. W czasie pieczenia mięso można polewać sosem z marynaty oraz bulionem.

Do przygotowania innej wersji kurczaka w sosie śmietanowym

Będzie potrzebne:
dwa filety z kurczaka,
1 kubeczek śmietany 18%,
1 cebulę,
1 łyżeczkę mąki,
1 łyżeczkę masła,
sól, pieprz biały oraz curry.

Mięso należy dokładnie wymyć, oczyścić z chrząstek i kostek, osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem i pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Następnie obrać cebulkę i pokroić ją w drobną kostkę albo w piórka. Tak pokrojoną cebulkę należy wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zeszklić, uważając, aby się nie spaliła. Następnie na patelni wrzucić również kurczaka, posolić go, dodać pieprz, trochę curry i podsmażyć. Kiedy kurczak puści wodę, patelnię przykryć i dusić mięso przez około 30-35 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając mlekiem lub wodą.

W tym czasie można przygotować sos. Śmietanę należy wlać do niedużej miski, dosypać do niej mąkę i całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie, kiedy mięso skończy się już dusić, będzie miękkie, a część wody odparuje dodać do niego śmietanowy sos i chwilę podgrzewać, uważając, aby całości nie zagotować.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.