Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Królik w śmietanie przepis,

Królik w śmietanie – przepis

Informacje o poradzie

W ostatnich latach wracają na polskie stoły potrawy kojarzące się ze staropolskimi tradycjami. Jedną z nich jest królik w śmietanie, sięgający swym rodowodem XVIII w., kiedy to do Polski trafiła moda na zakładanie królikarni. Jednak, mimo rosnącego zainteresowania, rzadko na naszych stołach gości króliczy comber, czego przyczyny należy szukać nie tyle w trudności zdobycia króliczej tuszki, ile w niewiedzy na temat jej przyrządzania.

Jedną z głównych zasad decydujących o kulinarnym sukcesie potrawy jest kilkugodzinne, najlepiej całodobowe, namoczenie królika w odpowiedniej marynacie lub maślance, co nadaje mięsu kruchość, delikatność i podostrza jego smak. Do wykonania królika w śmietanie przygotuj:

Będzie potrzebne:

1 tuszka królika
1 l maślanki
¼ szklanki oleju lub 100 g masła
250 ml kwaśnej śmietany (18- 22%)
1-2 łyżki mąki pszennej
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Uwaga:

Ciekawą wersją królika w śmietanie jest ta, w której bajcuje się mięso w zalewie z przyprawami. Wtedy zamiast maślanki sporządza się bejcę w następujący sposób: pół litra wody zagotować z 1 dużą lub 2 małymi cebulami pokrojonymi w plastry, 1 liściem laurowym, kilkoma ziarnami czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Ostudzić i dodać 70 ml octu. Tuszkę królika umieścić w naczyniu i zalać schłodzonym bajcem. Pozostawić w chłodnym miejscu. Bajcować 2-4 dni, codziennie obracając. Wyjęte z bajcy mięso opłukać, porąbać na kawałki i przyrządzić tak, jak w powyższym przepisie.

Tuszkę królika ułożyć w odpowiednim do jej wielkości naczyniu i zalać maślanką. Pozostawić w schłodzonym miejscu na 2-4 dni, codziennie obracając. Wyjęte z maślankowej zalewy mięso opłukać i porąbać na kawałki. Natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 4-5 godzin. Następnie rozgrzać  olej (lub masło) w brytfance i lekko podsmażyć kawałki królika. Podlać szklanką wody, wrzucić ziarna ziela angielskiego, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu podlać mięso wytworzonym sosem. Po około godzinie, kiedy mięso jest miękkie, dolać śmietany rozmieszanej z mąką. Poddusić jeszcze 15 minut w celu zagęszczenia się sosu. Podawać z ziemniakami lub makaronem oraz surówkami, np. z białej lub czerwonej kapusty, czy z buraczkami.


Brzoskwinie nadziewane – przepis
Kwiaty cukinii w tempurze – przepis
Pierogi z truskawkami – przepis
Pierogi ruskie – przepis
Pomidory nadziewane mięsem – przepisy
Przepis na pierogi z mięsem
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.