Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Krewetki w cieście przepisy,

Krewetki w cieście – przepisy

Informacje o poradzie

Krewetki królewskie to skorupiaki zaliczane do owoców morza. Podaje się je na wiele różnorodnych sposobów. Zarówno jako dodatek do zup, sosów i sałatek, jak również jako samodzielne danie. Przyrządzenie krewetek w cieście to doskonały pomysł na lekką, smaczną i szybką do przygotowania przekąskę na każdą okazję. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze przepisy na to danie.

Do wykonania pierwszego z nich

Będzie potrzebne:

24 obrane, surowe krewetki,
1 łyżka soku z limonki,
4 łyżki ziaren sezamu,
4 płaty ciasta filo (cieniutkie greckie ciasto pieczone z mąki, wody i oleju),
1 białko jaja, lekko roztrzepane,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
olej roślinny do głębokiego smażenia.

Natomiast do przyrządzenia sosu do krewetek w cieście

Będzie potrzebne:
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z limonki,
2 łyżeczki płynnego miodu,
1 łyżeczkę rozmarynu.


W pierwszej kolejności należy przygotować krewetki. Trzeba je dokładnie wymyć, pozbawić głów i przygotować marynatę. W tym celu należy zamoczyć je najpierw w soku z limonki, później w ziarnach sezamu, do smaku doprawić solą i pieprzem, odstawić na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu krewetek z lodówki należy owijać je pociętym w paseczki i posmarowanym rozmieszanym białkiem ciastem filo, starając się, aby jak najmniej ziaren sezamu odpadło od krewetek i tak przygotowane smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do momentu uzyskania chrupiącej, złoto-brązowej skorupki. Po wyjęciu ich z tłuszczu, jak w przypadku większości smażonych przekąsek, należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać polane sosem sojowym.

Inny przepis to krewetki smażone w cieście piwnym, również na głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania

Będzie potrzebne:
300 gram obranych krewetek,
200 ml chłodnego jasnego piwa,
125 g mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta chilli w proszku,
sól, olej,
2 cytryny.


W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. W tym celu miksujemy piwo z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą chilli, w taki sposób dodając składniki, aby w rezultacie uzyskać ciasto o konsystencji ciasta do wypieku  gofrów. Olej wlać do rondelka. Powinien być tak głęboki, aby bez problemu móc zanurzyć w nim całą krewetkę. Następnie mocno go rozgrzać i wkładać na około 4 minuty zanurzone wcześniej w cieście krewetki. Powinny smażyć się z obu stron do momentu uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z sosem tatarskim.

 


Gęś pieczona z jabłkami – przepis
Sajgonki – przepisy
Grzyby marynowane – przepisy
Marynaty z cukinii – przepis
Smażenie ryb – zasady
Sos do spaghetti – przepis
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.