Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kiszka ziemniaczana przepis, Kartoflak

Kiszka ziemniaczana – przepis

Informacje o poradzie

Kiszka ziemniaczana, przyrządzana na bazie ziemniaków, boczku oraz przypraw to potrawa pochodząca z regionów Podlasia. Ponieważ jest to tradycyjne, regionalne danie, każda gospodyni ma swój własny rodzinny przepis, z czasem wytworzyły się nawet różne odmiany tej potrawy, nieco odbiegające od podstawowego przepisu. Tak właśnie powstał kartoflak. Poniżej przedstawiam przepisy na oba te dania.

Do przyrządzenia kartoflaka

Będzie potrzebne:

4 kg ziemniaków,
ponad 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego,
3 całe jajka,
1 opakowanie śmietany kremówki,
5 średnich cebul,
15 dag wędzonego boczku,
sól i pieprz do smaku.

Natomiast kiszka ziemniaczana to starsza, bardziej tradycyjna wersja tej potrawy. Przygotowuje się ją również ze startych ziemniaków. W jej skład wchodzą:
3 kg ziemniaków,
4 cebulki,
4 jajka,
50 dag podgardla,
50 dag boczku,
przyprawy (sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek, cząber i estragon),
jelita wieprzowe, będące głównym źródłem niepowtarzalnego i oryginalnego smaku oraz aromatu kiszki.

Przygotowując kartoflak, ziemniaki należy zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do nich startą cebulę, podsmażone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu mięso mielone, wbić 3 jajka, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć kilka plasterków wędzonego boczku. Całość zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 2 godziny na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wszystko jednak zależy od grubości warstwy przygotowanego dania i od tego, czy ziemniaki są młode czy stare. Kartoflak należy podawać na gorąco, pokrojony na kawałki. Jako dodatek może posłużyć kwaśna śmietana lub różnego rodzaju sosy, np. pieczarkowy.

Aby wykonać tradycyjną kiszkę ziemniaczaną, podgardle należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na skwarki. Boczek należy pokroić w cienkie paseczki, a ziemniaki zetrzeć na tarce do jarzyn, tak jak na placki ziemniaczane. Wszystkie te składniki mieszamy, wbijamy jajka, startą cebulkę, odrobinę oleju i przyprawiamy wedle uznania i upodobań smakowych. Jelita należy pociąć na kawałki o długości maksymalnie 30 cm i związać z jednej strony. Przekładać farsz mięsno-ziemniaczany do jelit maksymalnie do 2/3 ich objętości i również związać z drugiej strony. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 2 godziny.

Dla lepszego wyglądu i smaku kiszki, należy w czasie pieczenia odwrócić ją kilka razy, a przed pieczeniem delikatnie nakłuwać jelita widelcem, co zapobiegnie ich pękaniu.


Kurki w śmietanie – przepis
Łazanki – przepis
Lasagne z halibutem – przepis
Indyk faszerowany – przepis
Kofta – przepis
Duszona botwinka – przepis
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.