Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Buraki zasmażane przepis,

Buraki zasmażane – przepis

Burak ćwikłowy, z których przygotowuje się barszcz czerwony, surówki, a nawet ciasta, jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw korzennych w Polsce. Od wieków uważano go za warzywo, mające naturalne właściwości lecznicze.

W ludowej medycynie pito sok z buraka zmieszany z miodem pszczelim przy chorobie nadciśnieniowej, a buraczany wywar podawano w schorzeniach jelit i żołądka. Do dzisiejszego dnia burak uchodzi za bogate źródło żelaza, witaminy B i kwasu foliowego, stąd zaleca się spożywanie go na surowo lub ugotowanego kobietom w ciąży i osobom, mającym anemię.

Obok barszczu, surówki z cebulą i jabłek i kwasu buraczanego najpopularniejszym daniem z tym bogatym w odżywcze składniki warzywem są zasmażane buraczki, podawane na kilka sposobów.

Do przygotowania buraków zasmażanych, świetnie pasujących do mielonych kotletów i ziemniaków, będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

3-4 buraki
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny

Buraki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować pod przykryciem. Kiedy są miękkie, odcedzić i wystudzić. Obrać i zetrzeć na tarce z cienkimi otworami, przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzać do rozpuszczenia się masła. Wmieszać śmietanę, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące.

W innej wersji zasmażanych buraków smak potrawy wzbogacają jabłka. Do jej przygotowania będzie potrzebne:

3-4 buraki
15 dag jabłek
1 łyżka masła
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
szczypta kminku

Umyte buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi otworami. Jabłka obrać i zetrzeć podobnie jak buraki. Warzywa i owoce przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz, podgrzewać aż do rozpuszczenia się masła. Doprawić sola, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i kminkiem. Podawać gorące. Można i w tym przepisie podprawić kwaśną śmietaną.


Sałatka z łososiem wędzonym – przepis
Roladki z kurczaka z musztardą – przepis
Knysza – przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto – przepis
Kiszka ziemniaczana – przepis
Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.