Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Babka ziemniaczana przepis,

Babka ziemniaczana – przepis

Babka ziemniaczana jest bardzo prostym pomysłem na jesienne, gorące i sycące danie z ziemniaków. Wystarczy tylko zetrzeć je tarce lub zmiksować, dodać jajka, przyprawy oraz tłuszcz i zapiec w piekarniku.

Do przygotowania najprostszej wersji babki ziemniaczanej będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1,5 - 2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 - 3 łyżki mąki pszennej
25 dag wędzonego boczku w kawałku
ok 10 podłużnych plasterków wędzonego boczku
sól, pieprz

Ziemniaki zetrzeć na tarce z cienkimi otworami, podobnie zrobić z cebulą. Wbić jajka, wsypać mąkę. Boczek w kawałku pokroić w kosteczkę, podsmażyć. Wlać z wytopionym tłuszczem do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formę do babki bądź jakąkolwiek, w której będziemy chcieli ją upiec, wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę plastrów boczku, wylać masę ziemniaczaną i obłożyć jej wierzch pozostałymi plastrami. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ziemniaki nie mogą być surowe.

By przyspieszyć robienie babki i ochronić palce przed ostrymi otworami tarki, można zetrzeć ziemniaki na grubych otworach, a potem je lekko zmiksować blenderem.

W odmianie babki ziemniaczanej znanej pod nazwą kugiel ziemniaki przekłada się przed zapieczeniem mięsem wieprzowym. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

1,5 -2 kg ziemniaków
2 cebule
400 g żeberek
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
smalec lub olej
bułka tarta

Ziemniaki i cebule zetrzeć na drobnej tarce, wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować smalcem bądź olejem, wysypać bułką tartą. Żeberka poporcjować. Na dno formy wlewamy pół masy ziemniaczanej, układamy na nich żeberka, przykrywamy drugą połową ziemniaków. Pieczemy ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Makaron z truskawkami – przepis
Muffinki pikantne – przepis
Sałatka czosnkowa – przepis
Piersi kurczaka nadziewane bazylią – przepis
Kotlety z grochu – przepis
Zakwas na chleb – przepis
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.