Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Klops pieczony przepis ,

Klops pieczony – przepis

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-05-24 14:25:15

wyświetleń: 17830

Słowa kluczowe

zobacz również

Mielone mięso stanowi wręcz niewyczerpane źródło inspiracji kulinarnych. Schabowy to schabowy, ale mielone może stać się gołąbkiem, klopsikiem, kotletem mielonym, sosem do spaghetti - i tak dalej.

 

Jeśli twoja rodzina najbardziej na świecie lubi mielone i hamburgery, czas na ich zdrowszą i ciekawszą wersję. Potrawa, o której mowa, to pieczeń rzymska, czyli klops. W języku potocznym utarło się, że klops oznacza niepowodzenie. Nic bardziej mylnego - dobrze zrobiony klops to pyszny obiad, świetna wędlina na kanapki czy ciekawy pomysł na danie z grilla.

 

Będzie potrzebne:

1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
300 g boczku wędzonego surowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pół filiżanki bułki tartej
5 jajek
majeranek, cząber, sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

3 jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Mięso wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, przyprawami. Cebulę posiekaj i zrumień na łyżce-dwóch oleju i dodaj do mięsnej masy. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki.

Połowę mięsa ułóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formie. Może to być brytfanka, naczynie żaroodporne lub prostokątna forma silikonowa. Na środku mięsa ułóż w rzędzieugotowane jajka. Przykryj je resztą mięsa i uformuj całość w zgrabny wałek. Zwróć uwagę, by końce pieczeni były dokładnie zaklejone, a czubki jajek nie wystawały spod pasty. Obłóż dokładnie pieczeń plasterkami boczku, które powinny przykleić się do wilgotnej powierzchni surowego mięsa.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i wstaw mięso na 45-60 minut.

Po upieczeniu wyjmij klopsa i zostaw w brytfannie, aby stężał, ponieważ na gorąco ma konsystencję uniemożliwiającą krojenie.

Sposoby podawania klopsa pieczonego:

Wersja obiadowa

Pieczeń pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, ułóż na posmarowanej olejem patelni i wstaw na bardzo mały gaz, by się nagrzała. Przygotuj ulubiony sos.

Sos chrzanowy. Składniki: masło, mąka, rosół lub wywar warzywny, utarty chrzan, śmietana, cukier, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem. Dodaj chrzan i śmietanę i starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku.

Sos pieczeniowy. Składniki: mąka, tłuszcz z pieczenia, mleko. Z tłuszczu i mąki utrzyj jednolitą pastę, którą rozprowadź mlekiem tak, aby nie było grudek.

Sos pieczarkowy. Składniki: pieczarki, cebula, masło, śmietana, sól, pieprz. Wykonanie: Cebulę posiekaj i zrumień na maśle. Pieczarki pokrój w plasterki i dorzuć na patelnię. Duś pod przykryciem, dopóki grzyby nie zmiękną. Do sosu dodaj parę łyżek śmietany i dokładnie rozmieszaj. Jeśli obawiasz się, że śmietana może się zwarzyć, zahartuj ją najpierw odrobiną gorącego płynu z patelni i dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką.

Wersja kanapkowa

Pieczeń wyjętą z lodówki pokrój długim, ostrym nożem na cienkie plasterki. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą lub sałatką jarzynową.

Wersja grillowa

Plastry pieczeni przypiecz na grillu i podaj z zieloną sałatką (green salad) lub zaserwuj jako hamburgery w bułce z warzywami, z majonezem czy keczupem.

 


Makaron z warzywami, tuńczykiem i fetą – przepis
Lasagne ze szpinakiem – przepis
Cordon bleu – przepis
Szybkie sałatki na imprezę – przepisy
Grillowany łosoś z kompotem z jagód – przepis
Makaron z pieczarkami i pomidorami – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.