Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Karczek pieczony przepis,

Karczek pieczony – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-14 14:53:00

wyświetleń: 42610

Słowa kluczowe

zobacz również

Karczek pieczony to doskonałe i bardzo praktyczne danie. Może być podawane na ciepło, jako mięso obiadowe, z ziemniaczkami i burakami lub też na zimno, jako idealny dodatek do chleba zastępujący sklepowe wędliny.

Stąd też tak dużo smacznych i bardzo urozmaiconych przepisów na tego rodzaju potrawy. Poniżej przedstawiam dwa z nich, jeden klasyczny i bardzo popularny, drugi zaś nieco bardziej urozmaicony, może mniej znany, ale równie smaczny.

Do zrobienia karczku pieczonego przygotuj:

Będzie potrzebne:

Do przygotowania 6 porcji pieczonego karczku będą potrzebne:

1 kilogram surowego wieprzowego karczku
łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
łyżki mąki
sól
pieprz
majeranek
kminek do smaku
oleju do smażenia

Najpierw należy obrać i drobniutko posiekać czosnek. Można go również zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć prze praskę. Następnie należy umyć i osuszyć z nadmiaru wody mięso, które później nacieramy pieprzem, czosnkiem, musztardą z dodatkiem majeranku i kminku i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, aby przesiąkło aromatem przypraw. Po wyjęciu z lodówki  oprószamy je solą, mąką i obsmażamy w kawałku na niewielkiej ilości tłuszczu, cały czas obracając i przesuwając, aby ładnie się zarumieniło, ale nie spaliło.

Następnie mięso należy przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy, formy lub żaroodpornego naczynia, na dno którego wlewamy troszkę lekko osolonej wody. Tak przygotowane mięso  zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę, w temperaturze 140 stopni, aby stopniowo dochodziło w środku, nie spalając się z zewnątrz; zapobiegnie temu polewanie go co jakiś czas, w trakcie smażenia, sosem, który zdarzył się wytworzył. Tak upieczony karczek smakuje doskonale jako mięso obiadowe, ale również jako dodatek do chleba, na zimno.

Do przygotowania karczku zapiekanego w soli będą potrzebne:

2 kg karkówki
2 kg soli
główka czosnku
przyprawa o nazwie: staropolska marynata do mięs


W pierwszej kolejności należy ostrym nożem nakłuwać mięso i powpychać do jego środka kawałki obranego czosnku. Następnie przekłada się je do szklanego naczynia, posypuje marynatą do mięs i pozostawia w chłodnym miejscu na kilka godzin. Później na dno naczynia wsypujemy około 1,5 cm soli, układamy na tym mięso, a następnie, co może wielu zdziwić, dokładnie przysypujemy solą całe mięso, tak, aby przykrywała je szczelnie. Tak przygotowaną porcję mięsa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny. Po tym czasie należy temperaturę zmniejszyć do około 160 stopni i piec mięso jeszcze nawet do 2 godzin.

Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie należy zdjąć – a w razie potrzeby zeskrobać z mięsa – solną skorupę i tak przygotowane, można jeść je na zimno i na ciepło, podobnie jak w poprzednim przepisie.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.