Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Boczek pieczony przepis,

Boczek pieczony – przepis

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-05-24 13:58:17

wyświetleń: 17277

Słowa kluczowe

zobacz również

Lady chłodnicze rozlicznych sklepów masarskich i mięsnych pękają w szwach od identycznych z wyglądu i w smaku wędlin. Mają skórki bejcowane barwnikiem spożywczym, a zamiast dymu wędzarniczego za ich zapach odpowiada aromat identyczny z naturalnym. W zalewie kiepskich produktów wędlinopodobnych ciężko wyłowić jakąś perełkę. Ale może warto pokusić się o własny wyrób, i to taki, który stanie się legendą wśród krewnych i znajomych, którzy zaczną deklarować chęć wpadnięcia na „ten pyszny boczuś”.

Będzie potrzebne:

1,5 kg chudego boczku
papryka słodka i ostra
3-4 ząbki czosnku
kilka liści laurowych
majeranek
sól
pieprz

 

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój wzdłuż na 4 części. Przygotuj przyprawy - osobno sól i liście laurowe, osobno pozostałe – dokładnie wymieszane. Długim, spiczastym i ostrym nożem zrób w mięsie tyle nacięć, ile masz kawałków czosnku. W każdą kieszonkę wepchnij ćwiartki ząbków. Cały kawałek boczku natrzyj solą, a następnie pokryj warstwą wymieszanych przypraw. Tak spreparowany boczek włóż do szklanej lub ceramicznej miski, nakryj takimże talerzykiem i zostaw na nic w lodówce.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury ponad 200 stopni i wstaw brytfannę z mięsem. Tak wysoka temperatura spowoduje powstanie apetycznej skórki. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do ok. 140-150 stopni i piecz mięso przez godzinę. W trakcie pieczenia polewaj boczek powstającym sosem. Możesz też podlać go winem. Po godzinie nakłuj mięso szpikulcem w najgrubszym miejscu. Jeśli jest gotowe, ze środka wypłynie klarowny sok, jeśli jeszcze się nie dopiekło - wypływający płyn będzie podbity krwią.

Kiedy boczek jest już upieczony, wystaw brytfankę z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Krojony na ciepło będzie się rozpadał, więc pomimo kuszącego zapachu i przełykanej ślinki nie należy ruszać go zbyt wcześnie.

Kiedy boczek ostygnie, zawiń go w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będzie świetnie się nadawał do krojenia w cienkie plasterki.

Pieczony boczek doskonale sprawdza się jako wędlina - nie tylko do banalnych, codziennych kanapek, ale również jako przyjęciowy rarytas. Najlepiej smakuje z chrzanem lub żurawiną.

 

 

pieczenie boczkuphotoxpress.com

ag spec

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.