Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Wątróbka po żydowsku przepis ,

Wątróbka po żydowsku – przepis

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-06-15 08:58:06

wyświetleń: 6489

Słowa kluczowe

zobacz również

Wątróbka po żydowsku to nic innego jak znany Polakom sposób przyrządzania podsmażonej lub podduszonej drobiowej wątróbki.

 

Warto jednak wyjść poza najprostsze i najbardziej popularne sposoby upichcenia powyższego dania i spróbować posmakować wątróbki siekanej z cebulką i jajkami ugotowanymi na twardo oraz pasty z usmażonych i podduszonych kurzych wątróbek podanych z kromkami pumpernikla i posypanej grubo pokrojonymi włoskimi orzechami.

 

Będzie potrzebne:

1 kg kurzych wątróbek
2 łyżki gęsiego smalcu
7 jajek
1 duża cebula
sól, pieprz

Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, lekko przyrumienić na gęsim smalcu, odłożyć bez tłuszczu na talerzyk. Jajka ugotować na twardo. Wątróbki oczyścić, umyć i przełożyć na tłuszcz pozostały po smażeniu cebuli. Podsmażyć wątróbki z obu stron na silnym ogniu, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić ok. 10 minut. Następnie wyjąć je z patelni, ostudzić i posiekać. Wymieszać z cebulą i bardzo drobno pokrojonymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem.

Druga wersja przepisu na wątróbkę po żydowsku

Będzie potrzebne:
25 dag kurzej wątróbki
1 cebula
olej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Wątróbkę umyć i położyć na rozgrzany olej (ok. 3 - 4 łyżek), zarumienić z dwóch stron, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mocno doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 5-8 minut. Kiedy wątróbka jest już miękka, lekko ją ostudzić, zmiksować ze wszystkim na puree i podać w miseczce jako pastę do smarowania pieczywa.

Taka pasta z wątróbki świetnie nadaje się do ciemnego chleba zwanego pumperniklem. Jako smakowy dodatek można użyć grubo pokrojone włoskie orzechy.

Dla smakowego kontrastu warto podawać tak przyrządzone wątróbki z warzywnymi dodatkami: sałatą w sosie winegret, konserwowym ogórkiem czy sałatką z kiszonych ogórków wymieszanych z plasterkami jabłek i cebuli.

przepis na wątróbkęFot. Agnieszka Pietnoczka


Łosoś z sosem borowikowym – przepis
Racuchy bez drożdzy – przepis
Leczo bez mięsa – przepis
Sałatka z żółtego sera i pomidorów – przepis
 Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Wasabi – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.