Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sarnina przepisy,

Sarnina – przepisy

Informacje o poradzie

Sarnina, podobnie jak mięso innych dzikich zwierząt, zawiera chude, ciemne mięso o charakterystycznym aromacie, dużej zawartości ścięgien a małej zawartości tłuszczu. Właśnie ze względu na ostatnią wymienioną cechę, sarnina jest polecana jako mięso o wiele bardziej pożywne i zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych.

Co można przyrządzić z sarniny? Ze względu na swoją miękkość najbardziej ceniona jest tylna część tuszy zwierzęcej, nadającej się do pieczenia, duszenia i smażenia po uprzednim bejcowaniu.
Przednią część sarny ze względu na jej twardość, poddaje się najpierw długotrwałej obróbce, np. gotowaniu i duszeniu, a potem przeznacza się na mielone kotlety, potrawkę i pasztety, do których dodać można także sarnie wątróbki.

Do przygotowania smacznych mielonych kotletów z sarniny będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

50 dag mięsa z sarny
10 dag surowego boczku
tłuszcz do smażenia
1 czerstwą bułkę
1 jajko
sól, czarny zmielony pieprz
bułka tarta

Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, pokrajać na kawałki, boczek podzielić na mniejsze kawałki. Bułkę namoczyć, odsączyć i zmielić przez maszynkę razem z mięsem i boczkiem. Dodać sól, pieprz, jajko i bardzo starannie wyrobić. Następnie formować dłońmi nawilżonymi wodą kilka kotletów, obtoczyć je w bułce tartej, lekko spłaszczyć i smażyć powoli na tłuszczu kilkakrotnie z dwóch stron.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą oraz z sałatą masłową polaną śmietaną lub ulubioną surówką.

Poza kotletami mielonymi można przyrządzić z sarniny także potrawkę. Do tego będzie nam potrzebne:

Będzie potrzebne:
60 dag udźca z sarny
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
1-2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
kilka ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
sól

marynata:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
plaster selera
1 szklanka czerwonego wina
1 łyżka octu
ziarna pieprzu i jałowca

Wszystkie składniki marynaty, poza octem, zagotować, ostudzić, wymieszać z octem i zalać nią oczyszczony, umyty udziec, który wstawić do lodówki na 2 dni. Następnie wyjąć je, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, dodać cebulę pokrojoną również w kostkę, chwilkę podsmażyć, oprószyć mąką, zalać bulionem, przykryć i gotować ponad godzinę do miękkości mięsa.

sarnina sposoby photoxpress.com


Frytki – przepisy
Koreczki na imprezę – przepisy
Lasagne ze szpinakiem – przepis
Peklowanie mięsa – przepisy
Marynaty z cukinii – przepis
Frittara ze szparagami – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.