Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pstrąg przepis,

Pstrąg – przepis

Informacje o poradzie

Pstrąg jest rybą rzeczną, a współcześnie także hodowlaną. Pstrągi hodowane są w stawach rybnych ze względu na swoje walory smakowe. Najlepiej podawać pstrąga w całości – tak jest podawany w wszystkich smażalniach. W domu jednak możemy w przeciągu pół godziny zrobić pysznego pstrąga na kwaśno, który jest lepszy niż taki z najlepszej smażalni.

Aby przygotować rybny obiad potrzebujemy sprawionego pstrąga – są dostępne w sklepach rybnych, po kupieniu wystarczy rybę jedynie umyć. Do tego cytryna, pęczek koperku, oliwa z oliwek. Do podania potrzebować będziemy gęstego jogurtu greckiego, zielonej fasolki i rzodkiewek – około 2-5 sztuk. Są to składniki, jakich użyjemy do zrobienia jednej ryby, trzeba je pomnożyć kiedy robimy więcej ryb. Składników nie jest wiele.

Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Połowę, wraz z połową umytego koperku wkładamy do środka ryby. Pstrągi powinny być przekrojone w taki sposób, że nic już nie musimy z nimi robić. Oliwą pokrywamy formę żaroodporną i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W formie kładziemy rybę i nacinamy ukośnie skórę – tak jak nacina się kiełbaski na grilla. Potrzebujemy około 4 nacięć. Solimy, pieprzymy, skrapiamy łyżeczką oliwy i wkładamy na 15 minut do piekarnika. Gdy ryba już nam się piecze, drugą połowę koperku siekamy i dodajemy do jogurtu greckiego. Skrapiamy do niego drugą połówkę cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, i odstawiamy. Gotujemy fasolkę około 5 minut, do miękkości, odcedzamy. Dosyć drobno kroimy rzodkiewki i mieszamy je z fasolką, lekko natłuszczamy warzywa kroplą oliwy. W tym czasie pstrąg powinien się upiec. Podajemy wszystko razem – warzywa, rybę w całości, obok porcję jogurtu. Możemy jeszcze gotową rybę skropić cytrynką. Przepyszne!

 

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Pieczony pstrąg faszerowany serem feta

Do przygotowania pieczonego pstrąga będziemy potrzebować:

4 pstrągi
1/2 szklanka oliwy
1/2 szklanki siekanej cebulki
1 szklanka sera feta (pokruszonego)
1 szklanka tartej bułki
2 łyżki natki pietruszki
1 cutryna (plasterki)
2 marchewki (plasterki)
koper
sól
pieprz

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni. Kiedy piec się rozgrzewa wrzycamy na rozgrzaną patelnię cebulę i jedną szklankę oliwy z olwek. Smażymy. Następnie dodajemy ser, bułkę tartą, koper, natkę pietruszki, doprawiamy.

Oczyszczona rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami, smarujemy z wierzchu oliwą.Ryby pieczemy w piekarniku przez około pól godziny.

Podajemy ją z cytryną, marchewką i piklami.


Pasztet z dzika – przepis
Wegetariańska zapiekanka pasterska – przepis
Potrawy z parówek – przepisy
Pomidory faszerowane – przepis
Marynata do pieczeni – przepisy
Kapusta zasmażana – przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.