Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Karp przepisy,

Karp – przepisy

Informacje o poradzie

Karp nie cieszy się zbyt wielkim poważaniem. Wszyscy jemy go, bo tak nakazuje tradycja. Raz do roku – w Wigilię, przyrządzamy go dość typowo – w galarecie bądź smażymy. Karp jest tłusty, mulisty, nieefektowny. Nie musi jednak taki być.

Zgodnie z teorią, że wszystko może być smaczne i estetyczne. Do wykonania karpia w nieco innym stylu – w winie, doprawionego kminkiem

Będzie potrzebne:

małe filety z karpia – 2 sztuki,
pół łyżki świeżo zmiażdżonych nasion kminku (czyli zmiażdzonego kminku, który zwykle wsypujemy w całości),
łyżka masła,
cytryna,
cebula,
sporo pieprzu cayenne,
pół szklanki białego, wytrwanego wina,
sól i czarny, zwykły pieprz.

Na początku filety musimy przepłukać wodą, zasypać solą, czarnym pieprzem i kminkiem i odstawić na około godzinę. Kiedy filety nasiąkną przyprawami, możemy zacząć przygotowanie. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę. Cebulę kroimy w drobne piórka i wrzucamy do ryby. Kiedy ryba zacznie nabierać złotego koloru, a cebula szklić, podlewamy całość winem, kropimy sokiem z połówki cytryny i przykrywamy. Na małym ogniu gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień pod patelnią i odparowujemy trochę sosu. Teraz dopiero doprawiamy pieprzem cayenne. Możemy jeszcze dodać trochę masła i wymieszać. Na odparowanie wystarczy około 5 minut.

Tak przyrządzonego karpia możemy posypać natką pietruszki i podać z białym pieczywem – chlebem lub bułką. Dobrze smakuje też podany z ziemniakami, w wersji obiadowej. Natka pietruszki ani inne przyprawy nie są już konieczne, ale tuż przed podaniem trzeba jeszcze raz spryskać rybę sokiem z cytryny.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Karp pieczony z cebulą

1/2 kg karpia
1 szklanka cebuli (posiekanej)
1/4 natki pietruszki (posiekanej)
sok z 1 cytryny
kminek
olej
sól

Rybę myjemy i dzielimy ją na porcje. Skórę ryby nacinamy w kilku miejscach i posypujemy solą. Mieszamy posiekaną cebulę z natką pietruszki. Mieszanką obkładamy przygotowanego wczesniej karpia.

Całość posypujemy kminkiem, i kropimy sokiem z cytryny. Wkładamy do piekarnika na 30 minut przy temperaturze 180 stopni.


Ogórki z curry – przepis
Grzyby marynowane – przepisy
Raclette – przepis
Kwaśnica – przepis
Kiszka ziemniaczana – przepis
Kotlety z jajek – przepisy
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.