Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pieczeń z sarny przepis,

Pieczeń z sarniny – przepis

Informacje o poradzie

Dziczyzna ma charakterystyczny aromat i chude ciemne mięso, które - pod względem ilości tłuszczu - jest o wiele zdrowsze od mięsa hodowlanych zwierząt. Odnosi się to także do mięsa sarny - najmniejszej przedstawicielki leśnej zwierzyny, z której przyrządza się nie tylko smaczne gulasze, zrazy i steki, ale także soczyste pieczenie.

Do przygotowania pieczeni z sarniny będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 kg mięsa bez kości
15 dag słoniny
10 dag tłuszczu
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól

zaprawa:
1 marchewka
2 plastry selera
1 pietruszka
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
1 liść laurowy
sól, 1 łyżka cukier

Uwaga:

Upieczone mięso, pokroić na plasterki, które ułożyć na półmisku zgodnie z krojoną kolejnością. Podawać polane sosem powstałym w czasie pieczenia, z ziemniakami, frytkami i surówką z kapusty czerwonej lub białej, z sałatą masłową w śmietanie lub z przyprawionymi na ostro bądź kwaśno owocami: borówkami z chrzanem, śliwkami w occie, żurawiną.

Przygotować zaprawę: warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, ocet, cukier, zmiażdżone w moździerzu przyprawy i ugniatać wszystko ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok. Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć z niego ścięgna i obłożyć w misce warzywami. Polać sokiem powstałym w czasie mieszania składników zaprawy.

Mięso odstawić do marynowania na 2- 3 dni. Po tym czasie usunąć z mięsa warzywa z innymi przyprawami, natrzeć je solą, świeżo zmielonym pieprzem i utłuczonym w moździerzu zielem oraz jałowcem. Następnie naszpikować je słupkami słoniny i obsmażyć na rozgrzanym w brytfannie tłuszczu. Wstawić je do gorącego piekarnika i piec ok. 2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu sosem, powstałym w czasie pieczenia. Jeśli sosu jest za mało, dolać wody.


Raclette – przepis
Indyk pieczony – przepis
Sałatka z tuńczykiem – przepis
Schab ze śliwką – przepis
Marynowane patisony – przepis
Marynata na grilla – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.