Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Marynata do schabu przepis,

Marynata do schabu – przepis

Raczej rzadko marynujemy schab, aby później upiec go na grillu. Steki robimy z innego mięsa. Może jednak warto spróbować jednej z marynat, które sprawią, że schab będzie miękki i soczysty.

Oto jeden z licznych przepisów na typową marynatę do schabu:

Będzie potrzebne:

8 kotletów schabowych z kością lub bez,
4 ząbki czosnku,
1/2 szkl. oliwy z oliwek,
po pół pęczka świeżego rozmarynu i bazylii,
sól, pieprz.

Uwaga:

Można użyć przypraw suszonych, ale mięso będzie wtedy zdecydowanie mniej aromatyczne.

Składniki są bardzo proste. Przepis również nie należy do trudnych i chyba nie sposób go zepsuć. Przygotowujemy mięso. Kotlety ubijamy. Umyte kotlety schabowe osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy czosnek. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, tym razem nie wyciskamy. Bazylię i rozmaryn myjemy, osuszamy, a następnie drobno siekamy.

Olej należy zmieszać z rozmarynem i bazylią oraz czosnkiem, przyprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Teraz mięso smarujemy z obu stron przyrządzoną marynatą, układamy w misce i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na 2 do 5 godzin. Kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu, ewentualnie w piekarniku. Pieczemy je około 15 minut z każdej strony, aż mięso zmieni kolor, wygląd, zapach. Podczas pieczenia dobrze kilkakrotnie posmarować marynatą, wtedy mięso nie jest twarde i zbyt suche.

Jeszcze prostsza jest marynata do pieczonego schabu.

Będzie potrzebne:
1,3 kg schabu bez kości,
1/2 szkl. oliwy,
sok z cytryny,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilka listków świeżej szałwii,
2 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek zielonego pieprzu,
szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz.

Z tych składników możemy zrobić marynatę do schabu, który mamy zamiar upiec w całości.

Podobne porady:


2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.