Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Marynata do sarniny przepis,

Marynata do sarniny – przepis

Sarnina jest mięsem, po które sięgamy bardzo rzadko. Sarnina jest bardzo droga, nie jest powszechnie dostępna. Jest to jednak mięso utrwalone w polskiej kulturze gotowania dość mocno, dlatego istnieje na nie wiele przepisów.

Przepis sprawdzi się także w wypadku innej dziczyzny. Aby zrobić marynatę do sarniny potrzeba:

Będzie potrzebne:

1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
10 ml octu winnego,
3 ząbki czosnku (utartego z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
łyżeczka cukru,
sok z połowy cytryny i starta skórka,
kilka goździków,
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca,
1/2 łyżeczki kolendry,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu),
1/4 litra wody.

Są to składniki są na 1 kg mięsa.
Wszystkie składniki należy wymieszać i podgotować. Całości nie wolno doprowadzić do wrzenia ze względu na wino. Dziczyzna musi długo nasiąkać marynatą – nawet 2 doby. Optymalny czas to doba. Oczywiście mięso zalane marynatą powinno stać w lodówce. Co jakiś czas trzeba ręką zamieszać zawartość miski.

Inną marynatą do sarniny jest tak zwana marynata syberyjska. Na 1 kg mięsa sarny lub jelenia

Będzie potrzebne:
2 łyżki stołowe octowej esencji, czyli octu 80%,
2–3 cebule,
główka czosnku,
łyżka stołową soli,
szczyptę papryki.


W tym przypadku należy warstwowo poukładać mięso – plastry cebuli, kawałki czosnku (kroimy go, nie wyciskamy), zalać octem, doprawić i również odstawić szczelnie zamknięte na 24 godziny. Tę marynatę również raz na kilka godzin mieszamy lub wstrząsamy, jeśli opakowanie, w którym stoi marynata jest naprawdę szczelne.

 


Makaron z kapustą – przepis
Chleb razowy – przepis
Knysza – przepis
Ryba po grecku – przepis
Kotlety mielone – przepis
Kapusta zasmażana – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.