Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Gęś pieczona z jabłkami – przepis,

Gęś pieczona z jabłkami – przepis

Gęś pieczona z jabłkami wydaje się być bardzo trudną potrawą. Trudne może okazać się zdobycie dobrego mięsa z gęsi. Kiedy jednak podołamy temu zadaniu, potem już nie powinno być problemów.

Do upieczenia gęsi, w klasycznej formie

Będzie potrzebne:

3 duże jabłka,
majeranek,
tłuszcz - kilka łyżek,
sól.

Do przepisu można oczywiście dokładać kolejne przyprawy i składniki, ale przepis bazowy jest bardzo prosty i najlepiej od niego zacząć, by potem móc modyfikować.

Najpierw trzeba dokładnie umyć i oczyścić gęś. Zróbmy to wieczorem poprzedniego dnia, nie w dzień, kiedy gęś ma być podana – musimy bowiem zostawić gęś na noc w wodzie. Dzięki temu będzie soczysta, nasiąknie wodą.

W tym przypadku gęsi nie luzujemy.  Rano wyjmujemy gęś z wody, wycieramy dokładnie i równomiernie i dokładnie nacieramy solą. Gęś nacieramy też majerankiem. Najlepiej na zewnątrz i w środku. Odstawiamy.

Jabłka trzeba obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Kroimy je następnie w ósemki. Jabłkami dokładnie nadziewamy środek gęsi – można je nawet nieco upchać. Przekładamy gęś do natłuszczonej brytfanny. Jeśli jakieś jabłka nam zostały układamy je dookoła mięsa. Brytfannę podlewamy wodą – 2 szklankami i przykrywamy. Pieczemy w wysokiej temperaturze – 200 st. C  przez pierwszą godzinę, potem w 180 st. C jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kwadrans, aż skórka się zarumieni.

Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości i jakości mięsa. Im twardsze mięso, tym czas pieczenia dłuższy, dlatego trzeba kontrolować, co dzieje się w piekarniku. Co jakiś czas można polewać gęś sosem, by nie wyschła, a jeśli zajdzie taka konieczność dolać wody.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.