Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Czosnek marynowany przepis ,

Czosnek marynowany – przepis

Informacje o poradzie

Marynowany czosnek jest fantastyczną przyprawą, która może stać się tajemnicą naszej kuchni. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku, reszta zajmuje dosłownie chwilkę.

Do przygotowania czosnku marynowanego potrzeba:


Będzie potrzebne:

20 główek czosnku (ważne, by użyć polskiego czosnku, nie chińskiego, ponieważ jest ostrzejszy w smaku, a w marynacie nie zmieni koloru na zielononiebieski),
2 szkl. octu winnego,
125 g cukru,
2 łyżki soli,
liść laurowy,
gorczyca,
zioła prowansalskie,
woda.
Można dodać trochę oleju, wtedy czosnek lepszy.

Uwaga:

Niektórzy dodają do czosnku koper włoski, pieprz w ziarnach, nawet mieszankę przypraw garam masala.

Najpierw przygotowujemy słoiki. Czosnek najlepiej marynować w małych słoiczkach. Musimy je wyparzyć, dokładnie umyć i odstawić. Teraz najbardziej męcząca część – obieranie czosnku. Czosnek musimy obrać bardzo dokładnie, podzielić na ząbki, sprawdzić, czy na pewno wszystkie są zdrowe, a kiedy już to zrobimy, włożyć czosnek do miski i zalać wrzątkiem – musi być sparzony. Dobrze, jeśli 2 minuty poczeka we wrzątku, dopiero potem odlewamy wodę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie, można czosnek najpierw podzielić na ząbki, sparzyć a dopiero potem obierać – w tej kolejności jest łatwiej. Czosnek układamy w słoiczkach – raczej ciasno. Do każdego słoiczka wsypujemy trochę ziół prowansalskich, trochę gorczycy i trochę liścia laurowego - należy pokruszyć jeden na proszek.

Zalewę przygotowujemy w prosty sposób. Około 300–400 ml wody gotujemy wraz z octem, solimy i słodzimy, mieszamy, by cukier się rozpuścił i zalewamy słoiki. Od razu wrzątkiem. Słoiki musimy szczelnie zakręcić i 5 minut pasteryzować w wodzie, następnie odstawić i gotowe.

Czosnek możemy wstawić do szafki lub zamieść do piwnicy i otwierać kiedy tylko mamy na niego ochotę.


Śniadaniowy chleb maślankowy – przepis
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis
Chleb orkiszowy – przepis
Pstrąg z roszponką i pomidorami – przepis
Piróg biłgorajski – przepis
Peklowanie mięsa – przepisy
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.