Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Napoje » Kawa zbożowa właściwości , Czy warto pić kawę zbożową

Smak dzieciństwa - kawa zbożowa - właściwości

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Rayzacher

spec. działu: Uroda, Styl Życia, Dom i Ogród

dodano: 2010-07-01 13:14:46

wyświetleń: 9723

Słowa kluczowe

zobacz również

Kawa zbożowa była w Polsce była przysmakiem osób wywodzących się z najniższych warstw społecznych. Wiązało się to z faktem, iż był on niezwykle tani i szeroko dostępny. Dotarła do nas z Prus na początku XIX wieku, a pierwsza fabryka została zbudowana we Włocławku.

Podobnie jak teraz, wytwarzana była ze zboża pomieszanego z cykorią, które po okresie przywożenia z Holandii zaczęto hodować poza miastem. Tradycyjnie kawa zbożowa powstaje z ziaren zbóż takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Dla poprawy walorów smakowych można spotkać się z dodawaniem do niej suszonych owoców a nawet kasztanów. Dawniej spotykana była tylko w formie proszku, obecnie dostępna jest również, w wygodnych do przygotowania, torebkach.

Właściwości kawy zbożowej:

1. Jest bogata w błonnik, który sprzyja obniżeniu ilości cholesterolu we krwi, ponadto sprzyja lepszej przemianie materii (pobudza pracę jelit).

2. Witamina B polepsza stan włosów oraz naszej skóry.

3. Magnez świetnie obniża poziom stresu i przywraca równowagę psychiczną, a nawet wzmacnia cały układ nerwowy, dlatego poleca się ją osobom znerwicowanym, żyjącym w ciągłym napięciu. Co ważne, kawa zbożowa jest niskokaloryczna, więc lepiej pić ją niż jeść, równie bogatą w magnez ale tuczącą, czekoladę.

4. Jej kolejnym, odżywczym składnikiem jest inulina będąca związkiem, który wpływa na powstawanie korzystnej dla zdrowia, mikroflory jelitowej.

5. Zawiera również przeciwutleniacze, skuteczne w walce z rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Podobne związki chemiczne posiadają warzywa, na przykład pomidory, nie są jednak dostępne przez cały rok w śpieżej i zdrowej formie, dlatego warto posiłkować się kawą zbożową.

6. Jest idealna dla osób, które cierpią na choroby układu trawiennego (wrzody, zgaga, schorzenia wątroby, jelit), ponieważ ułatwia trawienie i nie podrażnia organów wewnętrznych, w przeciwieństwie do zwykłej kawy.

7. Ponadto nie podnosi poziomu insuliny we krwi, ciśnienia oraz nie zakwasza żołądka, jak to czyni tradycyjna kawa. Dlatego mogą ją również, bez obaw o stan zdrowia, spożywać dzieci jak i kobiety w ciąży.

8. Jest także wskazana, gdyż zwiększa podatność organizmu ludzkiego na przyjęcie, tak ważnych składników, jak magnez oraz białko. Dlatego warto ją pić z mlekiem a nawet słodzić miodem, bez obaw o linię (czysta filiżanka kawy ma tylko 10 kcal).


Kawa - zdrowa czy szkodliwa? - nasz ekspert odpowiada
Może kawa po grecku? Podajemy przepis!
Jak zrobić mleczno-lodowy shake'a
Przepis na herbatę z pokrzywy. Czym nam się przysłuży?
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Czas najwyższy spróbować soku z żurawiny! Przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.