Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Napoje » Kawa latte - przepis, Jak zrobić latte

Przepis na latte macchiato

W naszym kraju, na kawę z dużą ilością mleka i mleczną pianką, przyjęła się nazwa „latte”, ale poprawnie powinno się ją nazywać latte macchiato (czyt. makiato). Używanie pełnej nazwy ważne jest zwłaszcza podczas naszych podróży do Włoch. Jeśli we włoskim barze lub restauracji poprosimy o caffe latte, kelner poda nam po prostu kawę z mlekiem, a gdy powiemy tylko latte, otrzymamy mleko.

Latte macchiato oznacza ni mniej ni więcej tylko „splamione mleko”, w tym przypadku to mleko poplamione kawą. Włosi pijają ją zazwyczaj rano do śniadania, a na zagranicznych turystów pijących latte macchiato wieczorem, patrzą ze zdziwieniem i niezrozumieniem tego dziwacznego dla nich zwyczaju.

Do przyrządzenia latte macchiato najlepszy jest ekspres ciśnieniowy, ale jest to duży wydatek. Na szczęście są domowe sposoby na zrobienie takiej kawy.
Do zrobienia latte macchiato

Będzie potrzebne:

ok. 100 ml kawy zaparzonej w dowolny sposób (może być kawa rozpuszczalna),
200 ml mleka najlepiej 3% - im tłustsze, tym lepiej się spienia.

Mleko podgrzewamy w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, ale należy uważać żeby się nie zagotowało. Następnie przy pomocy miksera, miksujemy mleko aż do uzyskania dużej ilości gęstej pianki. Spienione mleko przelewamy do szklanki pozostawiając odrobinę piany w naczyniu w którym miksowaliśmy. Do mleka w szklance wlewamy bardzo powoli kawę, najlepiej z dzbanuszka ponieważ, możemy wtedy kontrolować wielkość strumienia. Po nalaniu kawy powinna powstać trzywarstwowa kompozycja, na dole mleko, wyżej kawa i na górze piana. Na sam wierzch dokładamy pozostałą piankę, którą pozostawiliśmy w oddzielnym naczyniu.

Dla przybrania naszego latte macchiato możemy użyć odrobiny kakao, a żeby urozmaicić smak można dodać syrop waniliowy lub orzechowy.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.