Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Kartacze - przepis, Jak zrobić kartacze z mięsem

Przepis na prawdziwe litewskie kartacze - sprawdź i zrób!

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-29 12:52:28

wyświetleń: 13402

Słowa kluczowe

zobacz również

Kartacze to specyficzne danie kuchni litewskiej. Wokół nich zwykle powstają pewne wątpliwości co do nazewnictwa. Jedni mówią na nie pyzy, inni nazywają kartaczami. Kompromisem można określić nazywanie ich po prostu dużymi, nieco innymi pyzami.

Do wykonania kartaczy z mięsem

Będzie potrzebne:

13 dużych ziemniaków,
30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 duże jajko,
1 czerstwa bułka,
duża cebula,
sól i pieprz do smaku.

Uwaga:

Przed rozpoczęciem gotowania kartacze należy dokładnie sprawdzić. W razie wątpliwości, każdego wygładzić i pozaklejać zmoczonymi wodą rękami. Następnie w dużym garnku należy zagotować sporą ilość osolonej wody, ostrożnie wkładać do niej kartacze, kiedy tylko zawrze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować je około 40-45 minut.

Mięso należy przygotować jak w przepisie na kotlety mielone, tzn. należy wbić do niego jajko, drobno posiekaną cebulkę, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

10 ziemniaków należy obrać, wymyć i na surowo zetrzeć na średniej grubości tarce. Następnie należy odcisnąć je bardzo dokładnie z nadmiaru wody, zlewając ją do jednego naczynia. Pozostałe 3 ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie należy bardzo dokładnie je utłuc tworząc puré e i odstawić do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne należy połączyć je z ziemniaczaną surową masą i bardzo dokładnie wymieszać.

Z odstawionego z odsączania ziemniaków soku należy zlać wodę pozostawiając zebrany na dnie biały, lekko płynny osad. Połowę z niego odlać, a do drugiej polowy wlać odrobinę wrzątku, dokładnie wymieszać i również połączyć z masą ziemniaczaną. Następnie należy przystąpić do zlepiania kartaczy. W tym celu należy moczyć w zimnej wodzie ręce, aby masa się do nich nie kleiła, nabierać porcje ziemniaczanego ciasta, formować z niego placuszki, na ich środku układać porcje mięsa i dokładnie zlepiać. Mięsa nie może być zbyt dużo, ponieważ podczas gotowania, kiedy kartacze będą obijały się o siebie w garnku mogą popękać i całe mięso wypłynie do garnka.


Jak zrobić sos słodko - kwaśny?
Jak zrobić oryginalne burito? Sprawdź przepis!
Tokań z ozora - brzmi niezbyt pysznie? A smakuje doskonale - sprawdź!
Czym się charakteryzuje kuchnia węgierska? Sprawdź!
Knickerbocker Glory - przepis na truskawkowy deser z mango
Tort makowy z Hajdúság - poznaj przepis!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.