Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Krewetki mrożone - przepisy, Jak przyrządzić krewetki mrożone

Przepis na krewetki z ryżem z woka! Spróbuj teraz stir fry!

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-28 11:22:04

wyświetleń: 12625

Słowa kluczowe

zobacz również

Krewetki nie są często podawane na polskich stołach. Jednak stają się powoli coraz bardziej popularne i dostępne. Najlepiej kupić mrożone – są dużo tańsze, no i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Mrożone krewetki są pozbawione pancerzyka, więc wystarczy je rozmrozić i odpowiednio przyrządzić, aby nieco orientalny smak zagościł na naszych talerzach.

Jak przygotować krewetki? Możemy zrobić z nich ciekawe dania, łącząc je z ryżem bądź makaronem. Do krewetek z ryżem

Będzie potrzebne:

opakowanie krewetek mrożonych,
papryka,
ryż,
ananas z puszki,
cebulka,
białe wino,
kostka rosołowa,
kardamon, pieprz, sól, imbir, curry,
olej.

Krewetki musimy rozmrozić – potrzebujemy do tego około 5 minut – wystarczy je przelać wrzątkiem i osuszyć.

Najpierw gotujemy ryż – do gotowania wrzucamy kostkę rosołową i trochę curry, aby ryż był żółty. Kiedy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Kroimy paprykę w kostkę, a plastry ananasów w małe kawałki. Cebulkę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej do woka. Najlepiej krewetki robić na woku – przez jego cienką blachę szybko się zrumienią. Kiedy cebulka się zrumieni, wrzucamy do niej krewetki. Potrawy przygotowywane w woku trzeba cały czas mieszać, dlatego wszystkie składniki  przygotowaliśmy wcześniej. Po 5 minutach dorzucamy paprykę i ananasa, doprawiamy kardamonem i imbirem i energicznie mieszamy około 5 minut. Następnie dorzucamy do woka ryż. Z ryżem smażymy jeszcze 2–3 minuty, skrapiamy winem i gotowe.

Ryż z krewetkami można jeść pałeczkami, które dodadzą orientalnego charakteru potrawie.


Grecka zapiekanka - jak zrobić musakę?
Co wyróżnia kuchnię angielską?
Kuchnia indyjska - jak zrobić sos curry?
Jak zrobić sushi?
Przepis na kormę z kurczaka
Smak Turcji - przepis na kebab
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.