Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Przepis na gyros, Jak zrobić gyrosa

Przepis na grecki gyros

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-06 14:11:30

wyświetleń: 31515

Słowa kluczowe

zobacz również

Gyros to potrawa pochodzenia greckiego, podobna w swej formie do jednego z rodzajów tureckiego kebabu, stąd stosowanie w europejskich barach szybkiej obsługi obu nazw na opiekane na pionowym rożnie marynowane przyprawami mięso. O ile gyros sporządza się z jakiegokolwiek mięsa (wieprzowiny, jagnięciny, baraniny, drobiu), o tyle w tureckim kebabie omija się mięso wieprzowe z powodu nakazów islamu.

Prawdziwy grecki gyros charakteryzuje się intensywnym smakiem, powstałym dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu mięsa w mieszance takich przypraw jak oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, liście laurowe, kminek. W domowych warunkach można samemu wymieszać zioła, mieląc je lub mocno tłukąc w moździerz lub kupić gotową mieszankę przypraw. Do wykonania gyrosa dla czterech osób

Będzie potrzebne:

2 całe piersi z kurczaka lub indyka,
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka zmielonej kolendry,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
pół łyżeczki rozmarynu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki zmielonego lub mocno rozdrobnionego ziela angielskiego,
4 ząbki czosnku,
sól, czarny pieprz,
olej do smażenia.

Zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy. Piersi podzielić wzdłuż na połówki, natrzeć je zmiażdżonym czosnkiem i obsypać przyprawami. Odstawić przynajmniej na pół godziny, dobrze zostawić nawet na noc. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięso się nie spaliło. Kilkakrotnie przewracać, by piersi dobrze obsmażyły się z dwóch stron i by nie były surowe (ok. 10-15 minut). Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by trochę przestygło, a olej bez zostających na dnie usmażonych przypraw zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać małą ilością odłożonego oleju. Ciągle mieszając, podsmażać mięso przez 5-8 minut na mocnym ogniu. W trakcie smażenia można dolewać oleju, jeśli mięso będzie wyglądało na zbyt suche. Jednak trzeba uważać, by nie było zbyt tłuste. Tak sporządzony gyros podawać z frytkami, różnego rodzaju surówkami i sosami. Możliwe jest również przełożenie porcji mięsa do chlebków pita, nadzianych warzywami i polaniem tego sosem tzatziki, majonezem lub ketchupem.

W innej wersji gyrosa kroimy mięso na malutkie kawałki, marynujemy w przyprawach i smażymy na mocnym ogniu.

Gyros, z powodu intensywnego smaku, doczekał się nawet swojej wersji sałatki, której podstawą jest obsmażone w gotowej mieszance przypraw najczęściej drobiowe mięso, wymieszane lub przełożone warstwami pokrojonej kapusty pekińskiej, ogórków konserwowych, kukurydzy, pokrojonej cebuli oraz sosu z kilkoma ząbkami zmiażdżonego czosnku.


Amerykańskie cookies - przepis na ciasteczka
Knickerbocker Glory - przepis na truskawkowy deser z mango
Co charakteryzuje kuchnię węgierską?
Przepis na tortillę z kurczakiem
Biryani z kurczaka - przepis
Chcesz zrobić tradycyjne spaghetti bolognese?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.