Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Zupa meksykańska z mięsem mielonym, Jak zrobić zupę meksykańską z mięsem

Jak zrobić zupę meksykańską z mięsem?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-20 13:53:09

wyświetleń: 14999

Słowa kluczowe

zobacz również

Zupa meksykańska nieco przypomina zupę węgierską, nieco gulasz, nieco naszą zupę paprykową. Jest pikantna i jej znakiem rozpoznawczym jest mielone mięso, które jest rzadko spotykane w zupach. Jest zupą raczej zimową – podajemy ją bardzo gorąco, wrzącą nawet, a dodatkowo jej konkretny smak sprawia, że wydaje się jeszcze gorętsza. Rozgrzewa, syci, dobrze smakuje z chlebem.

Cebulę musimy pokroić i zeszklić na oliwie, tak jak mięso. Mięso, zanim wrzucimy na patelnię lekko solimy i doprawiamy czosnkiem. Kiedy cebula się zezłoci, a mięso będzie gotowe, przekładamy je do garnka z bulionem. Gotujemy jakieś 15 minut, po czym dodajemy resztę składników – najpierw posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli, parę minut po niej kukurydzę, fasolę i kiełki oraz przecier pomidorowy. Razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem do smaku, ale z pieprzem radzę uważać i spróbować najpierw.

Do zupy smażymy grzanki, możemy zrobić je z serem, wtedy świetnie się komponują, ale łagodzą smak zupy. Można podać zupę z plackami tortilli, wtedy będzie jeszcze bardziej w stylu meksykańskim, zupełnie niespolszczonym.

Jeśli chcemy zrobić meksykańską zupę, ale z różnych względów wolimy łagodną – można zrezygnować z chilli.

Będzie potrzebne:

Do jej przygotowania wystarczy ½ kilo mięsa mielonego, najlepsze jest wołowe, a drobiowego wcale nie polecam w tym przypadku. Na taką ilość mięsa damy 2 cebule, puszkę czerwonej fasolki, puszkę kukurydzy, opakowanie kiełków (najlepiej sojowych lub z fasoli), kilka ząbków czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, papryczkę chilli. Do doprawienia wystarczy łyżka majeranku, sól i pieprz, a bazą będzie litr bulionu – może być z kostki (wołowej).

Smak Turcji - przepis na kebab
Arancini, czyli przepis na kuleczki z risotto i mozzarellą
Poznaj tajniki kuchni greckiej! Przeczytaj o składnikach i przyprawach!
Kuchnia francuska bez tajemnic, czyli o tym, jak jada się nad Loarą!
Jajka faszerowane po węgiersku - przeczytaj przepis!
Przepis na prawdziwe litewskie kartacze - sprawdź i zrób!
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.