Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Indyk pieczony po amerykańsku, Jak zrobić indyka po amerykańsku

Indyk pieczony po amerykańsku

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-30 14:17:11

wyświetleń: 17346

Słowa kluczowe

zobacz również

Indyk po amerykańsku, czyli indyk pieczony na Święto Dziękczynienia (Thanksgiving), jest zdecydowanie niepowtarzalny. Amerykanie jedzą tradycyjnego indyka, ze względu na kilka zalet, dzięki którym przewyższa kurczaka. Jest duży. Jest podzielny. I, co najważniejsze – jest tani.

W okresie tuż przed świętem można go w USA dostać właściwie za darmo. Indyki amerykańskie są nadziewane cebulą i chlebem. Jednak nie są w tej formie pieczone. Amerykanie pieką indyka natartego przyprawami i niezluzowanego. Tak jest szybciej. Ale po kolei.

Będzie potrzebne:

indyk, koniecznie zamrożony,
10–12 dkg masła,
drobno posiekana cebula,
drobno pocięta łodyga selera naciowego,
4 szkl. grzanek z chleba,
sól, pieprz do smaku, majeranek,
pół szkl. rosołu.

Uwaga:

Tradycja nakazuje podawać z osobno upieczonymi warzywami, plackiem kukurydzianym lub pieczywem. Do tego smażone borówki, a dla dorosłych białe wino.

Indyka musimy najpierw rozmrozić. Nie wolno wkładać go do ciepłej wody. Nie powinno się w ten sposób rozmrażać mięsa.

Kiedy indyk będzie rozmrożony, za pomocą łyżki oczyszczamy jego środek, ale nie wycinamy kości. Osuszamy go i nacieramy solą, pieprzem i ziołami wewnątrz i na zewnątrz. Możemy jeszcze go na godzinę odstawić, by przesiąkł przyprawami. Można jednak włożyć go od razu do naczynia żaroodpornego, zawinąć od góry folią aluminiową i zacząć piec – w temperaturze 180 st. C.

W tym czasie na patelni topimy masło. Na masło wrzucamy cebulę i selera. Gdy cebula się zeszkli, dosypujemy grzanki i podlewamy rosołem. Dusimy chwilę i doprawiamy solą i pieprzem. Można dorzucić do bazowego przepisu własne dodatki – rodzynki, orzechy, szałwię, bazylię. Farsz dusimy krótko, by seler nie zmiękł całkowicie. Musi być lekko chrupiący i jędrny.

Indyka w piekarniku raz na jakiś czas podlewamy wodą, by nie wysechł. Pod koniec pieczenia, można zdjąć folię – by skórka się zrumieniła. Indyk piecze się nawet 4 godziny, zależnie od gabarytów. Trzeba sprawdzać, czy mięso jest miękkie. Kiedy będzie gotowe, delikatnie wyjmujemy indyka, by się nie poparzyć, wkładamy farsz do środka i ponownie wkładamy całość do piekarnika na kwadrans.


Kuchnia francuska bez tajemnic, czyli o tym, jak jada się nad Loarą!
Indyk pieczony – przepis
Indyk pieczony z jabłkami – przepis
Indyk faszerowany – przepis
Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Pieczony czosnek – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.