Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Ser smażony domowy - przepis, Jak zrobić ser smażony

Danie kuchni czeskiej - smażony ser panierowany

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-06 09:59:37

wyświetleń: 13120

Słowa kluczowe

zobacz również

Ciekawym urozmaiceniem późnych kolacji czy śniadań, które wedle dietetyków powinny być sycące jest smażony żółty ser. Jest doskonałą alternatywa dla ciepłej jajecznicy czy jajka sadzonego. Ponadto jest to danie, które z całą pewnością zasmakuje dzieciom, więc z powodzeniem można spróbować przygotować je samodzielnie w domu.

Smażony ser jest tradycyjnym daniem kuchni czeskiej. Jednak smażony ser podawany w Polsce w większości restauracji czy domów nie ma zbyt wiele wspólnego z tym tradycyjnym daniem tamtejszej kuchni. Od momentu, kiedy danie to przywędrowało do naszego kraju, w sposobie jego przygotowywania zaszło wiele zmian, które sprawiły, że smażony ser podawany jest teraz w wielu miejscach zupełnie inaczej.

Do samodzielnego przygotowania smażonego czeskiego sera

Będzie potrzebne:

kawałek twardego żółtego sera,
1 jajko,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła do smaku).

Uwaga:

Aby ser pachniał aromatycznymi przyprawami należy dodać je najlepiej bezpośrednio do jajek, w których będziemy maczać ser przed obtoczeniem go w bułce tartej.

Ser należy pokroić na grube plastry, nie cieńsze niż pół centymetra. Jajko należy rozmieszać jak do panierowania kotletów. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni.

Tak panierowany ser należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na niedużym ogniu, aby panierka się nie spaliła. Panierowany, smażony ser najlepiej smakuje z frytkami, ketchupem i świeżą surówką lub podawany z sosem ziołowym czy też czosnkowym.


Charakterystyka kuchni włoskiej
Kuchnia francuska bez tajemnic, czyli o tym, jak jada się nad Loarą!
Jak zrobić chilli con carne?
Jakie są typowe składniki i przyprawy kuchni włoskiej?
Przepis na „kawior warzywny” - Ajvar
Przepis na pyszne czeskie knedliczki - sprawdź!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.