Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Kuchnie Świata » Kuchnia japońska - składniki i przyprawy, Charakterystyka kuchni japońskiej

Czym charakteryzuje się kuchnia japońska? Sprawdź!

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-08-04 14:36:37

wyświetleń: 3176

Słowa kluczowe

zobacz również

Kuchnia japońska to typowa kuchnia wyspiarska - opiera się głównie na owocach morza, co w sumie nie jest dziwne, skoro targana nieustannymi trzęsieniami ziemi, wybuchami wulkanów, tsunami, przeciążona nadmiernym zaludnieniem ziemia zwyczajnie nie daje wystarczająco wiele swoim mieszkańcom.

Ryby, skorupiaki, mięczaki, wodorosty - ale w kuchni japońskiej jest też sporo warzyw i mięsa. I, oczywiście, ryżu.

Japończycy jedzą pałeczkami. Może to wydać się niespójne z faktem, że w kraju tym szalenie popularne są zupy. Trzeba jednak pamiętać o pewnym drobiazgu - Japończyk wypija zupę bezpośrednio z miseczki, w której została podana, a dopiero później, już przy pomocy pałeczek i z głośnym mlaskaniem (będącym w tym kraju wyrazem uznania dla kunsztu kulinarnego gospodyni) wyjada z naczynia to, co w nim pozostało, a więc mięso, warzywa czy makaron.

Dania kuchni japońskiej można podzielić na kilka grup, biorąc pod uwagę sposób obróbki produktów.

Surowa żywność nazywa się namasumono, dania gotowane - nikomono (do tej grupy należą zupy, potrawki i dania gotowane na parze. Teppanyaki to dania grillowane na płycie teppan - zaś yakimono to klasyczny grill. Agemono to potrawy smażone w głębokim tłuszczu, na przykład tempura. Oczywiście jest jeszcze sushi, powstające z ryżu, ryb i wodorostów nori, potrawy z ryżu zwne gohanmono, sałatki - sunomono i marynaty - tsukemnono.

Klasyczny japoński posiłek składa się z pięciu elementów - miseczki zupy, miseczki ryżu i trzech do niego dodatków - każdy powinien pochodzić z innej grupy dań.

Jeśli chodzi o składniki, to w japońskiej kuchni podstawą wszystkiego jest ryż. Nie spotka się tu jednak bylejakiego ryżu długoziarnistego - preferowane są odmiany o okrągłych, krótkich ziarnach, stosowany jest również ryż zawierający gluten (mochi).

Popularnym składnikiem jest soja - zarówno w postaci niedojrzałych strączków (edamame), jak i w formie przetworzonej - zupy miso, sera tofu czy sosu sojowego. Ten ostatni ma wiele odmian - od słodkiej po mocno słoną - i jest uniwersalną przyprawą kuchni azjatyckich.

Warzywa również są ważną częścią jadłospisu przeciętnego Japończyka. Niektóre z nich są dla nas mało egzotyczne - ogórki, kiełki fasoli mung lub sojowe, czosnek dęty, bakłażan, batat (słodki ziemniak), kapusta pekińska czy szpinak, ale niektóre są mocno zaskakujące - jak na przykład fuki, odmiana łopianu, korzeń lotosu, pędy bambusa czy lepiężnik japoński.

Część z nich łatwo u nas kupić, inne dostępne są tylko w wyspecjalizowanych delikatesach, najczęściej w formie przetworzonej.

Uwaga:

Jednak Japończycy to nie wegetarianie - produkty odzwierzęce jadane są równie ochoczo, jak i roślinne. Popularne są jajka - zarówno kurze, jak i przepiórcze. Oprócz mąki pszennej i ryżowej stosowane są również z katakuriko, kudzu i mąka gryczana (soba). Popularne gatunki mięsa to wieprzowina, wołowina i kurczak, mięso z wieloryba i delfina także należy do kuchni japońskiej, choć obecnie odchodzi w zapomnienie. Jadana również jest konina. Niezwykle popularne i chętnie jadane są wszelkie owoce morza, włącznie z wodorostami.

W zestawieniu tym nie może zabraknąć grzybów - poza popularnymi i dobrze znanymi shiitake, wykorzystywane są również enokitake, eringi, matsutake, maitake, nameko, hiratale i shimeji.

Zasadą kuchni japońskiej jest koncentracja na naturalnym smaku poszczególnych składników potraw.  Dlatego też każdy składnik podawany jest w osobnej miseczce, aby smaki sie nie mieszały, a potrawy praktycznie nie są przyprawiane.


Zdrowo, syto i egzotycznie - marokańska sałatka z pęczaku
Przepis na piersi kurczaka w chińskim stylu! Sprawdź!
Ploughman's Lunch - czyli lekki obiad po angielsku
Niebo w gębie - sycylijska potrawka z ryby!
Swojski Orient - przepis na curry z wieprzowiną i kalafiorem
Filipiny w Twojej kuchni - przepis na kalderetę!
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.