Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Drinki i Alkohole » Nalewki z winogron, Przepisy

Nalewki z winogron

Informacje o poradzie

Nalewka z winogron to jeden z ciekawszych sposobów na wykorzystanie dobrodziejstw natury i spożytkowanie owoców, które zbieramy jesienią. Co więcej, spożywane w rozsądnych ilościach nalewki są bardzo zdrowe.

Do samodzielnego przygotowania domowej nalewki z winogron

Będzie potrzebne:

1 kg dojrzałych winogron,
około 3/4 l spirytusu,
1 kg cukru,
2 litry wody,
garść liści z wiśni.

Owoce należy dokładnie oczyścić, oderwać gałązki włożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier, wlać spirytus i wrzucić wymyte i osuszone liście z wiśni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Tak przygotowany wywar należy dokładnie odcedzić z owocowych skórek i innych zanieczyszczeń. Najlepiej zrobić to przez ściereczkę z gazy. Uzyskany w ten sposób wywar można odstawić do przegryzienia lub podawać od razu.

Do przygotowania nalewki według nieco innego przepisu

Będzie potrzebne:
ponad 0,5 kg owoców,
cukier i spirytus w proporcjach litr alkoholu na każde 75 dag cukru.

Owoce należy najpierw dokładnie oczyścić, oderwać gałązki oraz szypułki i wsypać do wymytych i wyparzonych słojów. Owoce zalewać spirytusem, aby całkowicie je nim przykryć, słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce.

Po tym czasie ze słoików zlać alkohol, owoce pozostawić w słoikach i zasypać je podanym w przepisie cukrem. Słoiki ponownie zakręcić, odstawić w ciemne i ciepłe miejsce, co kilka dni mocno nimi wstrząsać. Kiedy po kilku dniach cukier się rozpuści i przegryzie z owocami należy powstały z nich syrop odcedzić i przelać do odlanego wcześniej alkoholu. Ponownie pozostawić nalewkę w ciemnym miejscu i już po około miesiącu nadaje się ona do picia. Jednak w przypadku nalewek króluje zasada mówiąca, że im nalewka starsza tym lepsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Do wykonania ostatniego, równie ciekawego przepisu na nalewkę z winogron

Będzie potrzebne:
0,5 kg ciemnych, dojrzałych winogron,
20 dag brązowego cukru,
1 litr wódki.

Winogrona należy wymyć, oczyścić z szypułek, zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków, wrzucić do kilku dużych słoików i zasypać cukrem. Owoce odstawić na co najmniej jeden dzień. Po tym czasie zalać je alkoholem i tak przygotowane odstawić tym razem na co najmniej miesiąc. W tym czasie wstrząsać zawartością słoika co kilka dni. Powstały w słoikach napój należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne kilka miesięcy.


Nalewka malinowa - przepis
Śliwowica - przepis
Nalewka z pigwy
Nalewka z mirabelek
Wiśniówka - przepis
Cytrynówka - przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.