Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Drinki i Alkohole » Cytrynówka przepis , Nalewka cytrynowa

Cytrynówka - przepis

Nalewki owocowe, czyli słodkie wódki noszą nazwę owocu, z którego zostały zrobione. Cytrynówka to słodko–kwaśny alkohol sporządzony z cytryn.

Cytrynówka to jeden z najczęściej sporządzanych nalewek na towarzyskie spotkania.  Kwaśny smak cytryn podprawiony sporą ilością cukru lub miodu sprawia, że często dodawana jest do ciast i deserów. Jej amatorami są zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Do przygotowania cytrynówki

Będzie potrzebne:

3-4 cytryny (w zależności od wielkości),
0,5 l spirytusu,
0,5 l wody,
1 szkl. cukru.

Uwaga:

Miód nie jest jedynym składnikiem dodawanym do cytrynówki w celu polepszenia jej smaku. Do nalewki cytrynowo–korzennej można dorzucić 2-3 ziarna kardamonu, kilka goździków i odpowiadającą nam ilość cynamonu. Do cytrynówki o smaku kawowym dodajemy cytryny naszpikowane ziarnami kawy lub dolewamy satysfakcjonującą nas ilość rozpuszczonej kawy instant. Ciekawym urozmaiceniem jest także dorzucenie do nalewki kilku listków świeżej mięty.


Cytryny dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą, wysuszyć. Obrać z jednej z nich skórkę, starając się zrobić to bardzo cienko. Wszystkie cytryny przekroić na pół, wycisnąć z nich sok do osobnego naczynia. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i skórkę. Przestudzić i dolać spirytus. Odstawić na 2 tygodnie, ale po 3-4 dniach usunąć skórkę, która może nadać nalewce zbyt gorzki smak. Po 2 tygodniach płyn przefiltrować do innego naczynia i rozlać do butelek. Chociaż nalewka jest od razu gotowa do picia, to im więcej czasu damy cytrynówce na odstanie się, tym lepszy będzie jej smak.  

Do innej wersji cytrynówki, która swój smak zawdzięcza innym składnikom

Będzie potrzebne:
4 cytryny,
litr wódki,
20 dag miodu.

Cytryny, jak poprzednio, dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć. Obrać z nich skórkę, pokroić je w grube plastry. Do słoja wrzucić plastry cytryn i skórkę z dwóch cytryn. Dodać płynny miód (jeśli mamy miód scukrzony, należy go wcześniej pogrzać i doprowadzić do płynnej postaci).  Długą łyżką wymieszać cytryny z miodem, starając się wycisnąć z owoców sok. Dolać wodę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie otworzyć słój, postarać się wycisnąć sok z cytrynowej miazgi, następnie przefiltrować przez gazę do osobnego naczynia i rozlać do butelek.  Odstawić dobrze zamknięte butelki na 3-4 dni w chłodne miejsce.


Wino z czarnego bzu – przepis
Domowe wino z winogron - przepis
Nalewka z czarnego bzu - przepis
Śliwowica - przepis
Nalewka z jarzębiny
Drinki z szampanem
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.