Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Drinki i Alkohole » Cuba libre drink, Przepis

Cuba libre - drink

Historia powstania drinka Cuba Libre jest bardzo burzliwa, głównie dlatego, że ściśle związana jest z wyzwoleńczą walką Kuby o niepodległość. Stąd też jego nazwa oznaczająca w dosłownym tłumaczeniu „wolna Kuba”. To właśnie tam w 1898 roku toczona była wojna amerykańsko-hiszpańska.

Jak głosi legenda, jednym z żołnierzy biorących udział w wojnie był syn producenta rumu pochodzącego z Kuby o nazwisko Bacardi. To właśnie stąd pochodzi nazwa tego znanego trunku.

Przeglądając odpowiedni książki doszukać można się wzmianki o Cuba Libre również w czasie panującej prohibicji, kiedy jak w przypadku innych drinków, za sprawą ich nie do końca oczywistego koloru, można było z powodzeniem, pod pretekstem wypicia Coca-Coli, w szklankach przemycić drink Cuba Libre o barwie bardzo zbliżonej do tego napoju.

Aby móc samodzielnie przygotować w domu tradycyjny już Cuba Libre

Będzie potrzebne:

25 ml ciemnego rumu,
5 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
120 ml Coca-Coli,
pomarańcza lub limonka,
cukier do dekoracji szklanki.

W pierwszej kolejności należy przygotować szklankę. W tym celu należy zanurzyć jej brzegi w soku z cytryny, a następnie obtoczyć je w cukrze. Limonkę trzeba pokroić na ćwiartki i włożyć każdą z nich do szklanki wcześniej lekko wyciskając. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu i kolejno wlewać 1 część rumu, 120 ml Coca-Coli, a na końcu odrobinę soku z cytryny. Całość należy delikatnie wymieszać, na brzegu szklanki, dla dekoracji, zawiesić plasterek limonki lub pomarańczy i sączyć, zdecydowanie odradza się picie tego drinka przez słomkę do drinków.

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.