Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Jabłecznik cydrowy, Przepis na jabłecznik cydrowy

Przepis na zakrapiany jabłecznik - jabłecznik z cydrem!

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-10-27 13:57:51

wyświetleń: 1567

Słowa kluczowe

zobacz również

Cydr to lekko alkoholowy napój produkowany z jabłek, o mocy alkoholowej zbliżonej do piwa. Ma sympatyczny, świeży zapach i przyjemny, słodkawo-orzeźwiający smak. Może występować w wersji niegazowanej, musującej (lekko gazowanej) i gazowanej.

Do poniższego ciasta najlepszy będzie ten pierwszy, ale i musujący się nada. Jabłecznik najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy ciasto lekko zwilgotnieje od owoców.

Będzie potrzebne:

- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków (można użyć też mieszanki piernikowej)
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki cydru
- 2-3 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem foremkę keksową (zwaną też cwibakówką). Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem cytrynowym. Wszystkie suche składniki oprócz cukru wymieszaj w misce. W drugim naczyniu utrzyj razem masło i cukier. Ubijaj nadal, dodając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania, dodaj połowę mąki, cydr i resztę mąki. Gdy ciasto jest jednolite, dodaj jabłka.

Przełóż masę do foremki i piecz 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem stan ciasta. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je w blaszce, ponieważ zbyt wcześnie z niej wyjmowane lubi się rozpaść i choć nie traci na smaku, to jednak jedzenie go łyżką stołową z miski nie jest najbardziej atrakcyjną formą konsumpcji.

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.