Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Przepis na krówki, Jak zrobić krówki

Przepis na domowe krówki

Krówki – klejące cukierki zwane mordoklejkami, które kiedyś były dostępne tylko na odpustach. Teraz krówek jest tyle, ile nam się wymarzy – różne smaki o różnych konsystencjach. Kruche, ciągniste, twarde, miękkie, waniliowe, czekoladowe... Niewiele osób wie, że krówki można zrobić w domu. Może warto spróbować?

Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać mleczko/smietankę, następnie cukier i ekstrakt – mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier. Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Dlatego musimy cały czas mieszać, aby nic się nie przypaliło. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę, aby się nie zsiadła. Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie keksówki (podłużnej blaszki o wysokich ściankach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki. Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić. Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości cukierki.

Nasza domowa krówka jest zdecydowanie krówka – ciągutką. Można to zmienić przez czas ucierania – im dłużej masę krówkową się gotuje, a potem im dłużej i dokładniej uciera (łyżką bądź widelcem) tym jest bardziej krucha. Jednak trzeba pamiętać, że kruchą masę trudniej pokroić na cukierki.

Będzie potrzebne:

300 ml mleczka skondensowanego lub śmietanki kremówki
¾ szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub parę kropel aromatu waniliowego)
75 g masła

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.