Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Przepis na cukierki domowe, Jak zrobić cukierki w domu

Przepis na cukierki - karmelki domowej roboty

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-30 15:43:38

wyświetleń: 13660

Słowa kluczowe

zobacz również

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od słodyczy i ciężko coś wybrać nie z braku, ale z powodu nadmiaru towarów, raczej nikt nie robi domowych cukierków. Jednak może właśnie te domowe staną się naszymi ulubionymi.

Domowe cukierki robi się na bazie karmelu z dodatkiem odpowiednich przypraw. Bazowym cukierkiem zawsze będzie karmelek. Do zrobienia karmelków

Będzie potrzebne:

1/2 szkl. śmietanki 30 lub 36%,
1/2 szkl. mleka,
110 g masła,
3 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru,
1/2 łyżki syropu kukurydzianego.

Uwaga:

Do tej bazowej masy możemy dodać płatki migdałów, rodzynki, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, możemy dodać również goździki, imbir, kardamon – będą lekko ostre w smaku, można dodać wanilię (ale wtedy należy zmniejszyć ilość miodu), cynamon, może być nawet przyprawa do piernika. Możemy dodać kakao i zrobić ciemne cukierki.

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i stawiamy garnek na niewielkim ogniu. Gotujemy. Od razu na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Ci i przygotowujemy keksówkę – musimy ją dobrze natłuścić. Masa w garnku musi gotować do uzyskania karmelu, czyli około 15 minut.

Musimy pilnować i mieszać, by się nie przypaliła. Kiedy masa jest już skarmelizowana i klejąca, przelewamy ją do formy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 godzin. Musi stwardnieć. Gdy będzie zimna i twarda, kroimy ją na dowolnej wielkości cukierki.

Takie cukierki możemy przechowywać do dwóch tygodni. Najlepiej w ciemnym miejscu, koniecznie w suchym i pod przykryciem. Nadają się do tego na przykład słoiki, puszki czy drewniane pudełka.


Czekoladowe, pyszne, eleganckie... - przepis na pralinki
Przepis na pyszne ciasto wiśniowe! Zrób wiśniak!
Jak zrobić mazurek z orzechami? 2 wersje
Ciasto kokosowe bez pieczenia? Wykorzystaj nasz przepis!
Jak zrobić babeczki biszkoptowe?
Drożdżówki z marmoladą? Prosty przepis!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.