Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Ciasto trzy bit - przepis, Jak zrobić ciasto trzy bit

Przepis na ciasto z herbatnikami - ciasto trzy bit

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-01 10:49:36

wyświetleń: 53933

Słowa kluczowe

zobacz również

W ciągu ostatnich kilku lat w menu domowych cukierników pojawiły się ciasta wzorowane na smaku wyrobów wielkich koncernów spożywczych. Popularne jest ciasto kokosowe, którego nazwa kojarzy się z białymi kulkami otoczonymi kokosowymi wiórkami, wypełnionymi migdałem zanurzonym w kokosowej masie. W ostatnich latach serce i podniebienie smakoszy domowych słodyczy zdobywa ciasto zwane „trzy bit”.

Swoją nazwą nawiązuje do znanego wszystkim batonu, będącego połączeniem kruchego herbatnika z kremowym nadzieniem w mlecznej czekoladzie. Wykonanie ciasta wydaje się pracochłonne, ale czynności dotyczą tylko przygotowania trzech mas składających się na główne warstwy trzy bita, oddzielone ułożonymi na nich herbatnikami. Kiedy masy są gotowe, wystarczy już tylko chwilka, by przełożyć je ciastkami. Z powodu długiego czasu potrzebnego na zwilgotnienie chrupkich herbatników i stężenie kremów, trzy bit należy wykonać przynajmniej na kilka godzin przed planowanym podaniem. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

6 paczek (jedna po 100 g) maślanych herbatników,
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
0,5 l mleka,
2 opakowania bitej śmietany w proszku,
150 g masła o temperaturze pokojowej,
200 ml śmietanki 30%.

Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny. W razie wygotowania się wody zalać tak, by puszka była cały czas przykryta. Powstanie gęsta, jasnobrązowa, słodka masa o smaku toffi.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1 szklance mleka, wlać do reszty zagotowanego mleka. Odstawić masę budyniową do wystudzenia. Następnie dodawać ją małymi partiami do utartego masła. Za każdym razem dobrze rozprowadzić mikserem budyń, by masa się nie zwarzyła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietankami w proszku. Następnie wszystko ułożyć w następującej kolejności: na spód formy wyłożonej folią aluminiową rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.  Herbatniki posmarować ciepłą, ale nie gorącą masą z mleka skondensowanego lub masą krówkową. Następnie ułożyć znowu warstwę herbatników, potem masę budyniową, na którą delikatnie położyć kolejne ciastka. Przykryć je bitą śmietaną, na której ułożyć ostatnią porcję herbatników, po czym posmarować stygnącą polewą czekoladową.

Tak przygotowane ciasto włożyć, najlepiej na noc, do lodówki. Pozwoli to zmięknąć herbatnikom i stężeć poszczególnym warstwom ciasta. 

Trzy bit to ciasto godne polecenia na każdą okazję, tym bardziej iż kremowy kolor masy budyniowej, biel bitej śmietany, karmelowy kolor masy z mleka skondensowanego i głęboki brąz czekoladowej polewy stanowią najlepszą zachętę do jego skosztowania.


Co to jest galette? Jak je zrobić?
Jak zrobić babeczki truskawkowe?
Pyszna i zdrowa przekąska - batoniki muesli. Przepis
Babka piaskowa - ciasto nie tylko na świąteczny stół
Przepis na domowe krówki
Jak upiec muffinki czekoladowo-kokosowe? To proste!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.