Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Ciasto Stefania - przepis, Jak zrobić ciasto Stefania

Przepis na ciasto - Stefanię! Spróbuj!

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-06-15 15:10:44

wyświetleń: 3687

Słowa kluczowe

zobacz również

Jedliście Stefanię? A Stefankę? Miłośników domowych wypieków nie zdziwi pytanie, a jedynie naprowadzi na pomysł ponownego przyrządzenia ciasta o wdzięcznym żeńskim imieniu, kojarzącym się z ciocią podającą swoim siostrzeńcom lub bratankom kawałki pysznego ciasta w trakcie rodzinnego spotkania.

Warto dodać jeszcze jedno: ciasto Stefania różni się od Stefanki tym, że nie trzeba jej piec, gdyż do jej wykonania używa się herbatników.

Będzie potrzebne:

krem:
1 l mleka
1 szkl kaszy manny błyskawicznej
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
kwasek cytrynowy do smaku
kilka kropel olejku migdałowego


placki
60 dag mąki
1 jajko
3/4 szkl cukru
40 g masła
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło rozpuścić z miodem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać cukier, sodę, masło z miodem, śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, każdą upiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wystudzić.

Ugotować kaszę, ostudzić, podzielić na dwie części. Utrzeć pierwszą kostkę masła, dodać stopniowo połowę kaszy, połowę cukru i kakao, utrzeć na puszysty krem. Rozłożyć na pierwszym zimnym placku, ułożonym w blaszce, przykryć drugim plackiem. Utrzeć drugą kostkę masła, powoli dodawać kaszę, potem pozostały cukier, kwasek cytrynowy i kilka kropel aromatu migdałowego. Ukręcić puszysty krem, wyłożyć go na drugi placek i przykryć trzecim. Polać czekoladową polewą.

 

Ciasto Stefanię robi się tak samo poza tym, że zamiast trzech warstw pieczonych placków przygotowuje się dwie lub trzy warstwy z herbatników.


Jadłeś kiedyś skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!
Jak zrobić pyszne drożdżówki z serem?
Jak zrobić lukier do pierniczków?
Jak zrobić tort Spiderman?
Jak zrobić tartę z gruszkami?
Jak zrobić rogaliki z dżemem? Podajemy przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.