Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Ciasto lodowiec - przepis , Jak zrobić ciasto na zimno

Przepis na ciasto lodowiec - spróbuj jakie to proste!

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-08 15:20:38

wyświetleń: 29732

Słowa kluczowe

zobacz również

Do najpopularniejszych ciast na zimno należy trzy bit, sernik na zimno, tiramisu i właśnie lodowiec. Charakteryzuje się warstwami maślano-budyniowego kremu oddzielonego od siebie biszkoptami i plastrami ananasa zanurzonymi w pomarańczowej lub brzoskwiniowej galaretce.

Do przygotowania ciasta zwanego lodowcem będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

3 paczki okrągłych biszkoptów
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
puszka ananasów w plastrach
krem do karpatki
250 g masła

Ugotować krem do karpatki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej jedna paczka przeznaczona jest na 0,5 l mleka). Odstawić do wystygnięcia. Aby na budyniu nie zrobiła się gruba warstwa kożuchu, przykryć wierzch folią. Kiedy przestygnie, utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń, za każdym razem dokładnie ucierając.

Ugotować jedną galaretkę i po lekkim przestudzeniu szybko zamaczać w niej biszkopty, które od razu poukładać w wyłożonej folią tortownicy. Kiedy pierwsza warstwa ciastek pokryje cały spód, tortownicę wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć pierwszą połowę kremu, na którą znowuż wyłożyć warstwę biszkoptów pomaczanych w galaretce. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na 5-10 minut. Następnie na ciastach umieścić drugą warstwę kremu i przykryć ją kolejnymi biszkoptami, zamaczanymi w galaretce. Coraz bardziej wypełnioną składnikami ciasta tortownicę włożyć do lodówki.

Ugotować dwie galaretki, ostudzić i odstawić do lodówki. Kiedy zaczną tężeć, rozłożyć na ostatniej warstwie biszkoptów plastry ananasów i oblać je galaretką. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciekawym rozwiązaniem jest oddzielenie 3 łyżek od drugiej połówki kremu, dodanie do nich 1 łyżki kakao i wyłożenie cieniutkiej warstewki na jasnej masie tuż przed ułożeniem ostatniej warstwy biszkoptów. Innym urozmaiceniem jest dodanie 1,5 łyżki kakao do całej drugiej połowy maślano-budyniowej masy.

Zamiast gotowego kremu do karpatki można użyć tego, zrobionego samodzielnie. Do jego wykonania będzie potrzebne:

- 5 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła

Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i budyniem. Mleko zagotować i powoli wlać do żółtek ciągle mieszając. Masę zagotować na małym płomieniu nieustannie mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć z rozkręconym dobrze masłem.

 


Jak upiec biszkopt? - prosty i sprawdzony przepis
Jak upiec muffinki z jabłkami?
Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis
Drożdżówki z marmoladą? Prosty przepis!
Faworki - zrób sama!
Masz ochotę na sernik? Wypróbuj przepis na sernik bananowy!
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.