Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Szarlotka bez jajek - przepis, Jak upiec szarlotkę bez jajek

Nietypowe ciasta - szarlotka bez jajek

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-24 12:12:17

wyświetleń: 4910

Słowa kluczowe

zobacz również

Niektóre ciasta i desery mają wiele wersji. Umożliwia to podanie deseru osobom, które mają alergię lub nie mogą spożywać niektórych produktów z różnych przyczyn. Dzięki temu  możemy wybierać z wielkiej rodziny szarlotek i jabłeczników pomiędzy szarlotką z kruchego ciasta, szarlotką zwyczajną, szarlotką z kisielem, zrobioną z jajkami i bez…

Do upieczenia szarlotki bez jajek

Będzie potrzebne:

1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka zrobionego grysiku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
oraz 1 kg jabłek,
cynamon,
goździki (mielone).

Zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obsypujemy jabłka cynamonem i goździkami, i mieszamy z przyprawami dokładnie, tak by pokryły owoce równomiernie. Sypkie składniki mieszamy z proszkiem do pieczenia i grysikiem.

Głównym składnikiem, który sklei naszą szarlotkę jest grysik. Możemy kupić już gotowy – grysik błyskawiczny, albo zrobić go w domu – nie zrobi to znaczącej różnicy. Zrobienie grysiku zajmuje nie więcej niż 5 minut i nie należy do skomplikowanych czynności – mannę wsypujemy na gotujące się mleko i mieszamy, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Potrzebujemy grysiku o konsystencji średnio płynnej.

Blaszkę, w której będzie pieczona szarlotka, smarujemy tłuszczem, najlepiej olejem/oliwą i dokładnie, szczelnie obsypujemy bułką tartą.

Teraz układamy składniki na szarlotkę – do blaszki wsypujemy warstwę jabłek, a na nie warstwę mąki z cukrem i grysikiem, znów jabłka, znów ciasto. Dobrze, żeby na szczycie było ciasto. Pieczemy szarlotkę w 180 st. C około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika możemy obsypać cukrem, cynamonem lub od razu podawać. Można podawać z bitą śmietaną.


Jak zrobić tiramisu?
Jak zrobić masę serową?
Jak upiec karpatkę?
Jak zrobić babeczki budyniowe?
Jak zrobić babeczki truskawkowe?
Szarlotka inaczej - rolada z jabłkami
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.