Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Placek niebo przepis, Jak zrobić ciasto niebo w gębie

Niebo w gębie - przepis na ciasto

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-05 09:58:12

wyświetleń: 17211

Słowa kluczowe

zobacz również

Placek niebo jest popularnym ciastem. Wprawdzie zrobienie go jest czasochłonne, ale jak nazwa wskazuje – ciasto niebo to „niebo w gębie”.

Ciasto składa się z dwóch mas i kruchego ciasta. Najpierw zawsze przygotowujemy ciasto.

Będzie potrzebne:

1/2 kg mąki,
1/2 szkl. cukru pudru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta kurkumy (opcjonalnie),
3/4 szklanki oleju,
ok. 1/2 szklanki zimnej wody.

Sypkie składniki łączymy i mieszamy. Do nich wlewamy olej – z olejem musimy szybko zmiksować składniki, by powstało ciasto. Do ciasta dolewamy stopniowo wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy kruchego ciasta. W pewnym momencie ciasta nie da się już miksować – trzeba wtedy ukończyć zagniatanie ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części – powstaną z niego dwa cienkie placki. Placki pieczemy około kwadransa w 180 st. C – należy ręką sprawdzić czy są suche.

Kiedy placki się pieką, możemy przygotować masy. Potrzebujemy masy jabłkowej i masy orzechowej.
Do wykonania masy jabłkowej

Będzie potrzebne:
półtora kilograma winnych jabłek,
miód do smaku.

Jabłka obieramy, wycinamy ogryzki i ścieramy na grubej tarce. Następnie lekko dusimy pod przykryciem, dodajemy do nich miód, mieszamy. Jeszcze gorącą masą smarujemy pierwszy placek (dlatego musi być wcześniej upieczony), i przykrywamy drugim. Trzeba uważać, by drugi, górny placek nie pokruszył się.

Do wykonania masy orzechowej

Będzie potrzebne:
2 szklanki orzechów włoskich,
3/4 szklanki gorącego mleka roślinnego,
1/2 szklanki miodu.

Orzechy na początku należy sparzyć, by móc obrać je ze skórek. Mleko z miodem gotujemy. Nie wolno go zagotować, trzeba jedynie mocno podgrzać. Gorącym mlekiem z miodem zalewamy obrane orzechy i miksujemy. Niektórzy mielą orzechy do tego ciasta – zależne jest to od indywidualnych preferencji. Ta masa musi lekko wystygnąć zanim posmarujemy nią górny placek.

Jeśli chcemy by ciasto było jeszcze ładniejsze – możemy ozdobić je polewą. Najbardziej pasuje polewa czekoladowa.

 


Ciasto z colą? Poznaj przepis i zaskocz rodzinę!
Przepis na smaczną struclę drożdżową z jabłkami
Dwa przepisy na waniliowe muffinki. Wybierz sama
Szarlotka inaczej - rolada z jabłkami
Tarta cytrynowa - prosty przepis na chwilę przyjemności!
Masz ochotę na orientalny deser? Upiecz uszy Hamana!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.