Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Tiramisu - przepis, Jak zrobić tiramisu?

Jak zrobić tiramisu?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-22 14:22:16

wyświetleń: 16433

Słowa kluczowe

zobacz również

Nie istnieje chyba osoba, która nigdy w całym swoim życiu nie zjadłaby tiramisu. A już na pewno nie ma takiej osoby we Włoszech, gdzie deser ten jest już tradycyjnym dodatkiem do drugiego śniadania i kawy espresso. Tiramisu to nic innego jak słodkie ciastko, na które składa się warstwa nasączonego kawą espresso i winem marsala biszkoptu, na który nakłada się nieco kwaskowaty krem z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a z wierzchu posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. Przepisów na wykonanie tiramisu jest bardzo dużo. Poniżej przedstawiam kilka z nich.

Do wykonania pierwszego z nich potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

6 czubatych łyżek cukru,
50 dag serka mascarpone,
6 żółtek,
4 łyżki amaretto lub innego wyrazistego w smaku alkoholu,
około 20 biszkoptów,
półtorej szklanki mocnej,
świeżo zaparzonej i wystudzonej kawy,
2 łyżki naturalnego kakao i łyżka startej, gorzkiej czekolady

Najpierw w osobnej misce należy utrzeć mikserem żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Do tego dodać mascarpone i chwilkę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Do kawy dodać przygotowany alkohol, maczać w przygotowanym sosie biszkopty, po 2-3 sekundy każdy, lekko otrzepując je z nadmiaru płynu. W przygotowanym wcześniej płaskim, najlepiej szklanym naczyniu, układać biszkopty. Następnie zalać je 1/3 jajecznej masy. Ułożyć w niej kolejną warstwę biszkoptów i znowu zalać masą i powtarzać tą czynność, aż zabraknie składników pamiętając, że na samej górze ma znaleźć się masa. Następnie naczynie należy owinąć folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić do schłodzenia na około 5 godzin.  Deser przed podaniem kroi się w kwadraty i posypuje z wierzchu kakaem i startą czekoladą.

Inny przepis mówi, aby przygotować:

4 żółtka,
pół szklanki słodkiego wina,
50 dag serka mascarpone,
2 szklanki mocnej,
schłodzonej kawy posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru,
2 łyżki naturalnego kakao,
1 szklanka gęstej śmietany,
pół szklanki cukru oraz biszkopty

Żółtka należy ubić na gładką, puszystą masę w żaroodpornym naczyniu. Następnie wlewa się do nich wino, dodaje cukier i nadal miesza do dokładnego połączenia składników. W osobnym, niskim a szerokim rondelku gotujemy wodę i ustawiamy nad nim miskę z żółtkami, cały czas je mieszając, aż zgęstnieją, po czym odstawiamy je aby ostygły. Śmietanę, która powinna cały czas być w lodówce, ubija się na sztywną pianę. W osobnej miseczce należy wymieszać serek mascarpone, aż uzyska gładką konsystencję. Tak przygotowany serek dodaje się od masy jajecznej i dokładnie miesza. Następnie należy dodać pianę ze śmietany, dokładnie wymieszać całość. W szklanej misce lub innym, najlepiej  szklanym naczyniu, na dnie należy ułożyć jedną warstwę biszkoptów moczonych przez 2-3 sekundy w kawie z alkoholem. Na warstwie biszkoptów należy ułożyć trochę masy serowo-jajecznej, położyć kolejną warstwę biszkoptów, na nie znowu wylać masę i tak,aż do wyczerpania składników, pamiętając, aby na wierzchu znalazła się masa. Posypujemy przed podaniem kakaem i wiórkami czekolady.


Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe
Jak zrobić chałwę?
Przepis na sypaną szarlotkę!
Jak zrobić suflet czekoladowy?
Jak zrobić babeczki truskawkowe?
Jak zrobić krem z mascarpone?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.