Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Suflet czekoladowy - przepis, Jak zrobić suflet czekoladowy

Jak zrobić suflet czekoladowy?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-11-16 15:51:35

wyświetleń: 10832

Słowa kluczowe

zobacz również

Suflet to deser, po którym każdy czuje się jak w niebie. Deser, który sprawia, że ilość endorfin w naszym organizmie wzrasta. Najlepszy z najlepszych – suflet czekoladowy. Jak go zrobić?

Do wykonania sufletu

Będzie potrzebne:

75 g gorzkiej czekolady,
40 ml śmietanki kremówki,
1 żółtko,
3 białka,
40 g cukru pudru
15 g kakao,
szczypta pieprzu cayenne,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Zrobienie sufletu nie jest łatwe. Nie należy się poddawać, jeśli za pierwszym razem nam nie wyjdzie. Suflet jest wart tego, by próbować do skutku. Na początku przygotujmy wszystkie składniki, byśmy mieli do nich swobodny dostęp.

Najpierw czekoladę należy rozpuścić na parze. Do czekolady, kiedy będzie już  rozpuszczona, wlewamy śmietanę. Należy robić to bardzo powoli i ostrożnie, ciągle mieszając trzepaczką, do momentu, gdy połączy się z czekoladą. Wciąż mieszając, należy dodać cukier puder. Bardzo ważna jest gładka konsystencja całości czekolady.

Natychmiast po zdjęciu czekolady z ognia trzeba wbić do niej żółtko i dokładnie rozmieszać je z czekoladą do uzyskania aksamitnej konsystencji. Teraz czas na pieprz. Możemy też użyć ostrej papryczki chilli. Dosypujemy niewielką ilość do czekolady i mieszamy. Tak samo postępujemy z solą. Następne dodajemy kakao, a na końcu sok z cytryny. Mieszać trzeba po każdym z nich.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy czekoladowej trzeba dodać połowę piany i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy resztę piany i mieszamy kolejny raz. Nie wolno używać miksera.

Taką masą wypełniamy natłuszczone lekko foremki i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Suflet podajemy z kawą lub zimnym mlekiem.


Jak zrobić ciasteczka lawendowe?
Jak zrobić muffinki z orzechami?
Jak zrobić PTASIE MLECZKO ®?
Jabłecznik owsiany – przepis
Drożdżówki z marmoladą? Prosty przepis!
Masło orzechowe? Przeczytaj, jak je zrobić i z czym jeść!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.