Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Sorbet truskawkowy - przepis, Jak zrobić sorbet truskawkowy

Jak zrobić sorbet truskawkowy?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-22 13:03:18

wyświetleń: 6969

Słowa kluczowe

zobacz również

patron porady:
www.kalejdoskopsmakow.pl

www.kalejdoskopsmakow.pl
Truskawki to niezwykle popularne, smaczne i zdrowe owoce. Powstały w efekcie skrzyżowania dwóch gatunków z rodziny poziomki. Sezon na nie w naszym kraju rozpoczyna się wraz z początkiem czerwca. Truskawki nadają się do spożycia nie tylko w postaci świeżej, ale także mrożonej i przetworzonej.

Dla naszego organizmu są bogatym źródłem witaminy C, której zawartość w truskawkach jest wyższa nawet niż w cytrynie, grejpfrucie czy innych cytrusach, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i manganu. Przyczyniają się do ochrony organizmu przed anemią, poprawiają przemianę materii i posiadają właściwości odtruwające oraz oczyszczające.

sorbet truskawkowyFot. Kalejdoskopsmakow.pl

Ze względu na tak duże bogactwo witamin, składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów zawartych w truskawkach, są one spożywane nie tylko świeże, z dodatkiem cukru, śmietany bądź nieco bardziej dietetyczne z dodatkiem jogurtu naturalnego lub z bitą śmietaną, ale także przetworzone, pod postacią konfitur, dżemów, kompotów, soków, w wypiekach oraz mrożone, długo zachowujące swoją świeżość i pozwalające na powrót lata nawet w środku zimy.

Doskonałym przepisem na świeże lub mrożone truskawki jest przyrządzenie sorbetu truskawkowego. Jest to wspaniały, smaczny i chłodzący deser, szczególnie latem. Do jego przygotowania potrzebne są:

Będzie potrzebne:

3 szklanki pokrojonych truskawek,
1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy,
sok z cytryny,
2/3 szklanki cukru,
łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

Uwaga:

Podana w przepisie ilość cukru należy stosować do truskawek mrożonych, które są nieco mniej słodkie. Kiedy do przygotowania sorbetu wykorzystujemy truskawki świeże, w sezonie, cukru można dodać nieco mniej, a zamiast słodkiego soku pomarańczowego, w części można zastąpić go sokiem z cytryny. Smakowo doskonale będzie się również komponowała odrobina likieru pomarańczowego.

Przygotowanie sorbetu należy zacząć od zrobienia syropu. W tym celu należy cukier zalać jedną szklanką wody, zagotować i ostudzić. Owoce, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową należy zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania należy stopniowo, po trochu dodawać zrobiony wcześniej syrop. Tak przygotowany sorbet należy przełożyć do szklanego naczynia i włożyć do zamrażalnika. Powinien tam pozostać przez około 3 godziny, a w tym czasie należy mieszać go co 30 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika sorbet należy ponownie zmiksować, przełożyć do szklanych pucharków i od razu podawać.

Przygotowany sorbet można przechowywać w zamrażalniku przez około 3 dni, nie więcej.


Jak zrobić gruszki w winie?
Jak zrobić PTASIE MLECZKO ®?
Masz ochotę na ciasto z pomarańczą? Upiecz babkę pomarańczową!
Przepis na pyszne drożdżówki z jabłkami!
Jak zrobić truskawki z serem mascarpone?
Jak zrobić lukier do pierniczków?
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.