Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Rogaliki z czekoladą, Jak zrobić rogaliki z czekoladą

Jak zrobić rogaliki z czekoladą?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-28 09:56:29

wyświetleń: 12340

Słowa kluczowe

zobacz również

O ile rogaliki nadziewane dżemem lub konfiturą owocową stanowią doskonały dodatek do kawy czy herbaty, to już rogaliki nadziewane półpłynną czekoladą są prawdziwym rarytasem wśród amatorów słodkości. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na pyszne, drożdżowe rogaliki nadziewane czekoladą, które zadowolą każdego łasucha.

Do przygotowania rogalików

Będzie potrzebne:

80 g masła,
300 g mąki,
150 ml śmietany,
35 g drożdży,
60 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 duże jajka,
szczypta soli,
mały słoiczek kremu czekoladowego.
Z tak przygotowanych składników wypieczemy około 8-10 rogalików, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta.

Uwaga:

Innym wariantem czekoladowego nadzienia do rogalików jest mleczna czekolada w tabliczce. Wtedy na każdy, w zależności od wielkości rogalików. Zawijamy, smarujemy białkiem i pieczemy.

Ponieważ mamy do czynienia z rogalikami drożdżowymi w pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn. W tym celu lekko podgrzewamy śmietanę (nie może być zimna, ponieważ drożdże nie lubią dużych różnic temperatur), dodajemy do niej pokruszone drożdże, połowę przygotowanego cukru, 100 g mąki i wszystkie te składniki dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

W tym czasie należy przygotować pozostałe składniki. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki, natomiast żółtka, wraz z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym wkładamy do jednej miseczki i ucieramy na gładką masę o jednolitej konsystencji. Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, należy dodać do niego pozostałą część mąki, masę jajeczną oraz szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili należy dodać do ciasta miękkie, pokrojone masło i nadal ugniatać. Kiedy ciasto uzyska gładką strukturę i nie będzie się zbytnio kleiło do rąk można ułożyć je na podsypanej mąką stolnicy, cieniutko rozwałkować, do grubości maksymalnie 5 mm. Następnie należy wykroić z niego 8 trójkątów, najlepiej w taki sam sposób jak kroi się pizzę, od środka. Na każdym z powstałych w ten sposób trójkąciku należy nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zawijać od szerszej strony ciasta do węższej. Blachę do wypieku rogalików należy posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Układamy na niej rogaliki niezbyt blisko siebie, bo jeszcze wyrosną, smarujemy z wierzchu rozmieszanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez maksymalnie 20 minut.


Owocowy deser? Spróbuj musu malinowego!
Jak zrobić słodką masę krówkową do ciasta?
Nietypowe ciasta - szarlotka bez jajek
Jak zrobić jabłecznik z budyniem?
Poznaj przepis na pyszne crumble truskawkowe!
Jak zrobić ciasteczka lawendowe?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.