Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Ptasie mleczko z mleka skondensowanego, Jak zrobić ptasie mleczko

Jak zrobić PTASIE MLECZKO ®?

Informacje o poradzie

ZbigniewZbigniew

autor porady:
Zbigniew Wawer

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2010-09-10 13:24:53

wyświetleń: 19371

Słowa kluczowe

zobacz również

Na pewno osobom, które lubią PTASIE MLECZKO ®, zdarzyła się choć raz chwila słabości, kiedy to łakomstwo wzięło górę nad rozsądkiem i całe pudełko pysznych czekoladek zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach. Małe prostokąciki oblane czekoladą, kuszą nas na sklepowych półkach, ale nie musimy ograniczać się tylko do takich i możemy przygotować własne w domu.

 

Musimy sobie powiedzieć już na początku, że nie uzyskamy takiego samego smaku PTASIEGO MLECZKA ® jak tego kupionego w sklepie. Jednak przy odrobinie wyobraźni i chęci możemy je przygotować w różnych smakach i kolorach, a następnie wykorzystać do tworzenia różnorakich deserów. Do przygotowania

Będzie potrzebne:

1 opakowanie galaretki owocowej,
1,25 szkl. wody,
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 łyżki cukru.

Uwaga:

Innym prostym sposobem na wykorzystanie ptasiego mleczka, jest nałożenie go do pucharków i odstawienie do lodówki, a następnie polanie go cienką warstwą czekolady, rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej. Tak polane ptasie mleczko, wstawiamy znowu do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Opakowanie owocowej galaretki o dowolnie wybranym smaku, rozpuszczamy we wrzącej  wodzie, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie będzie nam potrzebny mikser. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy stopniowo dodawać do niej mleko i cukier, jednocześnie ubijając całość za pomocą miksera. Tak przygotowane PTASIE MLECZKO ®, możemy nałożyć na wcześniej ułożoną w tortownicy warstwę biszkoptów i odstawić do lodówki, do stężenia. Gdy już stężeje, możemy polać je warstwą rozpuszczonej i ostudzonej galaretki owocowej lub nałożyć kolejną warstwę PTASIEGO MLECZKA ®, zrobionego z galaretki o innym smaku. Pamiętajmy, że każda warstwa musi stężeć, zanim nałożymy kolejną.

Uwaga:
PTASIE MLECZKO ® to oznaczenie wyrobów, które zostały stworzone w latach 30-tych XX wieku przez Jana Wedla. Jest to zastrzeżony znak towarowy, dlatego w naszym przepisie towarzyszy mu oznaczenie ®, którym posługuje się firma WEDEL produkująca słodycze według receptur Jana Wedla.

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO ® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz spółki E. Wedel sp. z o.o.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.