Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Ciasta i Desery » Masa truskawkowa do tortu - przepis, Jak zrobić masę truskawkową

Jak zrobić masę truskawkową do tortu?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-15 14:17:12

wyświetleń: 20149

Słowa kluczowe

zobacz również

Truskawki to wyjątkowo aromatyczne, słodkie i smaczne owoce, a pomysłów na ich wykorzystanie nie sposób zliczyć. Robi się z nich przetwory, wykorzystuje do wypieków, galaretek, lodów, a także innych deserów, koktajli czy soków. Stanowią one albo ich główny element, albo jedynie składnik dodatkowy, dekoracyjny. Jednak bez względu na to, jaką pełnią rolę, truskawki są smaczne, zdrowe i nie można przejść obok nich obojętnie.

Jednym z wyśmienitych przepisów na wykorzystanie truskawek, świeżych czy mrożonych, jest tort z masą truskawkową. Doskonały, lekki i smaczny deser, który zasmakuje chyba każdemu. Dodatkowo masa truskawkowa może być wykorzystana również do naleśników czy innych wypieków, jak np. kruche babeczki, gdyż wspaniale uzupełni ich smak.

Do przygotowania jednego z rodzajów masy truskawkowej będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

1/2 kilograma truskawek
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 opakowanie galaretki truskawkowej
3 łyżki cukru

Galaretkę należy rozpuścić w połowie wody, która podana jest na opakowaniu i przestudzić. Truskawki, dokładnie umyte, pozbawione ogonków i osuszone zmiksować, a śmietanę ubić na sztywno. Truskawki należy połączyć ze śmietaną i do całości wlać przestudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki, aby lekko stężała i dopiero w takiej postaci wlewamy ostrożnie na przygotowany biszkopt.

Inny z przepisów mówi, że do wykonania masy truskawkowej będą potrzebne:

2 jajka
1 paczka cukru waniliowego
6 łyżek cukru
1 margaryna 200 g
niecały kg truskawek
małe opakowanie żelatyny spożywczej


Cukier – zarówno waniliowy, jak i zwykły – oraz jajka ubić na parze, czyli – w szerokim rondelku zagotować wodę, do niej włożyć mniejszy garnek, lub ułożyć na nim miskę i to właśnie w niej ubijać składniki, cały czas gotując wodę w dolnym naczyniu. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy do mocno wystudzonej masy z jajek.

Truskawki, jeżeli są świeże, dokładnie myjemy, odrywamy ogonki i osuszamy z nadmiaru wody. Jeżeli są mrożone, dokładnie je rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody oraz soku. Następnie owoce należy zmiksować, połączyć z wcześniej przygotowanymi składnikami i rozrobić żelatynę. Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypać do niej żelatynę i dokładnie mieszamy. Należy dolać jeszcze 5 łyżek wody, nadal mieszać, wlać całość do owocowej masy i dokładnie połączyć. Masę można włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, aby nieco stężała, po czym ostrożnie wyłożyć na biszkopt lub babeczki – w zależności od przeznaczenia.

 


Przepis na ciasto lodowiec - spróbuj jakie to proste!
Jak zrobić babeczki z masy kajmakowej?
Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis
Jak zrobić ciasto z samych białek? Znamy przepis!
Jak upiec ciasto z czereśniami?
Mus czekoladowy z amaretto – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.